Prostreno.cz

Hubnete? Pak je pro vás quinoa skvělá volba jako příloha

Podobá se kuskusu, ale ve srovnání s ním je mnohem stravitelnější. Quinoa je zkrátka hvězda, co se týče chuti, všestrannosti i zdravotních účinků! Bude vám chutnat ve formě sushi nebo salátu?

Merlík čilský, někdy také merlík chilský, či quinoa je využívána jako obilovina. Říká se o ní, že nutričně je srovnatelná s mlékem, protože obsahuje až 9 aminokyselin. Patří ke skvělým zdrojům vysoce kvalitních bílkovin, které jsou nezbytné pro vývoj, opravy a údržbu svalů. Quinoa je perfektním doplňkem stravy vegetariánů, kteří nemohou čerpat proteiny z masných zdrojů.

Jak je to s dietou?

Vzhledem k tomu, že quinoa má nízký obsah kalorií (pouze 172 v 1/4 šálku), velmi se doporučuje těm, kdo chtějí hubnout. Dodává také složité sacharidy, tedy druh paliva pro tělo, které nezvyšuje hladiny glukózy v krvi. Jelikož pomáhá udržovat stabilní hladinu glukózy v krvi, je quinoa ideální i pro pacienty trpící diabetem. To ale rozhodně není všechno.

Celiakie a bezlepková dieta? Žádný problém!

Patříte k těm, kdo netolerují gluten (lepek)? Pak je quinoa ideální i pro vás. S celiakií a syndromem dráždivého tračníku si totiž nesmírně rozumí.

Zásobárna energie

Protože je quinoa dobrým zdrojem vitaminu B2 (riboflavinu), pomáhá předcházet anémii i únavě, neboť se jedná o živinu nezbytnou pro transformaci tuku a sacharidů. Obojí jmenované mění na energii. Tu pak tělo může využívat.

Pomoc při migréně

Díky obsahu vitaminu B2 je quinoa vhodná i pro jednotlivce, kteří jsou neustále uzurpováni migrénami. To proto, že uvedená živina pomáhá dilatovat krevní cévy, čímž se minimalizuje riziko migrénových záchvatů. A jak se vůbec quinoa připravuje?

Saláty, slané muffiny i quinoa sushi

Obavy stranou. Quinoa je tak univerzální, že se může využívat mnoha způsoby. Důkazem toho je existence mnoha delikátních receptů, kterých je na internetu spousta. Vyberte si ten váš!

Jen se ujistěte, že zmíněnou obilovinu před namáčením nebo vařením důkladně propláchnete, abyste ji zbavili saponinu, látky, která je toxická. Nejúčinnějším způsobem, jak toho docílit, je umístit quinou do jemného síta a promíchávat ji rukama pod studenou tekoucí vodou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat