Prostreno.cz

Jednoduché triky pro lepší spánek. Soustřeďte se na pyžamo i potraviny

Příliš mnoho starostí, špatný den v práci, zdravotní problémy. Občas se stává, že něco tak zásadního, jako je spánek, ne a ne přijít. Už se po probuzení nechcete cítit unavení, pomalí a podráždění? Do říše snů vás zavedou tyhle jednoduché triky!

Spánek je pro výkonnost následující den nesmírně důležitý. Průměrný dospělý potřebuje 7 až 9 hodin nepřetržitého odpočinku, jinak optimálně nefunguje. Bohužel, ne každý zvládne záludné překážky. Pokud i vy s usínáním válčíte, osvojte si některý z těchto odborníky doporučovaných tipů.

Vynechte kořeněné potraviny

Máte rádi chilli nebo pepř? Dobře, ale jedno či druhé si dopřejte maximálně tak k obědu. Trávení pikantního nebo chuťově výrazného koření je náročnější, proto se organismus nemůže soustředit na to podstatné – spánek. Před ulehnutím do postele radši dvě hodiny nejezte vůbec nic, nápoje s kofeinem si dopřejte jen do druhé hodiny odpolední, a vynechte i sladké nápoje. Jakmile se den přehoupne do druhé poloviny, pijte heřmánkové či levandulové čaje nebo teplé mléko (může být i kokosové).

Zapomeňte na telefon

Telefony jsou nyní podstatnou součástí života každého člověka, nicméně neustálé prohlížení sociálních sítí a dalších stránek je velmi rušivé a kontraproduktivní. Pokud si chcete v posteli něco číst, vezměte si skutečnou knihu, tedy věc, která nevydává žádné modré světlo.

Zkontrolujte teplotu v ložnici

Ideální teplota pro spánek se pohybuje v rozmezí 17 až 19 °C. Je to však individuální. Je-li vám zima, přitopte si.

Pyžamo noste pouze pro vybraný účel

Nepoužívejte své pyžamu k tomu, abyste v něm o víkendu pobíhali po domě, nebo si ho snad vypůjčili pro ranní jógu na své terase. Mohlo by do vašeho mozku posílat smíšené vzkazy. Pyžamo má sloužit jen nočnímu odpočinku, nespojujte jej se žádnou fyzickou aktivitou!

Před spaním si pusťte sprchu

Může se jednat o přechodný zvyk, nebo standardní rituál. Teplá sprcha nebo rovnou lázeň pomáhá odplavovat každodenní stres, což přispívá k lepší kvalitě spánku.

Přes den se snažte fungovat

Vinou únavy někdy po obědě padáte na ústa? Chodíte si občas lehnout? Nedělejte to, nebo si budík nařiďte na maximálně 40 minut. Jakmile si odpočinete o něco déle, může se stát, že se vaše večerní spánkové cykly naruší.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat