Prostreno.cz

Přehlížené vedlejší účinky chytrých mobilních telefonů, které vám ničí zdraví

Vnímáte svůj smartphone jako nepostradatelného pomocníka, který vám ulehčuje existenci? Pak si dejte pozor na jeho temnou stránku. Co když kvůli němu „vyfasujete“ deprese a problémy se zády? Ve vzduchu visí i nebezpečná závislost…

Počet uživatelů chytrých mobilních telefonů se za posledních pět let více než ztrojnásobil. Dnes je šikovný smartphone naprostou nutností, bez které se moderní populace zkrátka odmítá obejít. Je to ale dobře? Tak to je hodně sporné. Takřka geniální mobily sice v mnoha ohledech pomáhají, ale pěkně škodit dokáží také. Jak nebezpečného hada si hřejete na prsou, respektive v dlani? Tohle všechno vám telefon s velkým displejem může „přihrát“. A ani nemrknete!

Závislost? Tu máte hned

I když se v psychologických a psychiatrických příručkách o závislosti na mobilech zatím nepíše, odborníci přes lidskou psychiku se shodují, že jde o zcela běžný jev. Bohužel. Prostřednictvím několika na sobě nezávislých studií bylo zjištěno, že spousta dospělých jedinců své chytré zařízení používá i deset hodin denně – jen tak z legrace. To je mnohem více času, než dotyční tráví se svými příteli.

Rovněž vyšlo najevo, že tři z pěti uživatelů smartphonů kontrolují displej několikrát do hodiny – také jenom tak. Nezní vám to čistě náhodou povědomě? Pak vítejte mezi „závisláky“. Tedy alespoň tak by vás označili odborníci s tím, že jste možní zralí na léčení.

Záda jako paragraf. Kvůli esemeskám

Se svou varovnou troškou do mlýna neváhalo přispět i britské Sdružení chiropraktiků. Ti jsou si na základě provozování ze své praxe jistí, že počet pacientů trpících bolestmi zad v posledních letech vzrostl o 60 %. Co za tím stojí? Hádat můžete dvakrát.

Většina lidí si za své trable může sama, neboť se při sjíždění sociálních sítí a hraní her na svém aparátu nepřirozeně hrbí. Tím podle specialistů dostává na frak krční páteř. Takové zatížení vlivem špatného úhlu je prý srovnatelné s tím, že vám několik hodin denně za krkem sedí sedmileté dítě. A pak se nehrbte, že?! A vůbec, máte záda v pohodě? Pokud se občas „ozvou“, zřejmě za to může váš telefon.

Deprese a úzkosti. I to je ve vzduchu

Psychologové zase důrazně upozorňují, že nadměrné používání smartphonů způsobuje deprese. Čím déle svůj telefon „žmouláte“ v ruce, tím větší prý máte pravděpodobnost, že vás tahle duševní patálie postihne. Jak je to možné? Důvod je prostý.

Člověk má potřebu reagovat na všechny příchozí události, komentuje příspěvky a nešetří „lajky“ na sociálních sítích. Tím se ocitá ve stresu, protože se obává, že když tak neučiní, padne ve virtuální společenskou nemilost. Rázem ho začne bolest hlava z neustálého zírání do displeje, dostaví se poruchy spánku – a deprese je na světě. Takové je odborné vysvětlení souvislosti mezi narušenou psychikou a chytrým mobilem. Tak pozor na to!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat