Prostreno.cz

Zdravé potraviny a nápoje, u kterých je třeba dát si pozor na množství

Jíte brokolici? Možná byste měli vědět, že prý snižuje činnost štítné žlázy. Z často konzumovaného tuňáka zase hrozí otrava rtutí. A co je špatného na mandlovém mléce a vodě s citronem? Tak na to si raději sedněte…

Když se řekne, že něco je zdravé, měli bychom to jíst pravidelně a „po kilech“? Ne tak rychle. Ukázalo se totiž, že v případě vychvalovaných superpotravin a jistých nápojů se to s konzumovaným množstvím nesmí přehánět. Kde všude podle odborníků číhají rizika? Tohle vám na klidu asi nepřidá… Připravte se na šok!

Brokolice. Nepřítel štítné žlázy

Desítky a desítky studií již poukázaly na to, že brokolice díky obsaženým silným antioxidantům působí proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám. Kdekdo tedy podlehl přesvědčení, že zeleného spasitele není na talíři nikdy dost. Je to přesně váš případ? Pak pro vás zřejmě nemáme nejlepší zprávy.

„Brokolice je superpotravina s úctyhodným podílem antioxidantů. Jenže pozor, ty jsou lidskému tělu prospěšné jen v omezené míře. Pokud je jedinec bude jíst dlouhodobě a ve velkém množství, riskuje zvýšenou pravděpodobnost hypotyreózy, což je v podstatě snížená činnost štítné žlázy. Důvodem je jejich složení, které organismu brání správně absorbovat jód,“ vysvětluje americká nutriční poradkyně a spoluautorka knihy o zdravé výživě Lyssie Lakatos. Takže méně brokolice je více? Už to tak vypadá!

Voda s citronem. Poklad či prokletí?

Mnoho lidí přísahá na citronovou vodu – a to včetně dietologů a celebrit. Prý se má pít nejen po ránu, ale i v odpoledních hodinách. Koneckonců má jen pozitiva, nebo snad ne? Pravda je taková, že kdovíjaká hitparáda to údajně není.

„Citronová voda je nízkokalorický nápoj, proto je tak oblíbená. Pomáhá urychlit metabolismus a udrží vás v hydrataci. Vitamin C zároveň posiluje imunitu a chrání tělo před útokem škodlivých volných radikálů. V případě, že však pijete příliš mnoho vody s citronem, neobejde se to bez následků. Kyseliny nacházející se v citronu mohou nevratně poškodit zubní sklovinu. Doporučuji používat brčko, aby se zabránilo kontaktu se zuby. Výplach úst po každé vypité sklenici by měl být naprostou nutností,“ varuje výše jmenovaná odbornice. Také vás teď na tohle občerstvení přešla chuť?

Tuňák. Bacha na něj

Že jsou ryby báječným zdrojem omega-3 mastných kyselin, to víme všichni. A proto se je také snažíme konzumovat tak často, jak nám příležitost dovolí. Jste s námi zajedno? Nechceme vás děsit, ale asi vám hrozí vážné nebezpečí.

„Lidé, kteří vyhledávají tučné steaky z bílého tuňáka několikrát týdně, mají s největší pravděpodobností nadměrné množství rtuti v těle, neboť tyto ryby takový prvek obsahují. To může vést k otravě i svalové slabosti,“ důrazně upozorňuje americká výživová poradkyně a sestra již zmíněné specialistky Tammy Lakatos.

Mandlové mléko. To je taky špatně

Mezi časté alternativy kravského mléka patří třeba to sójové, kokosové či mandlové. Pijete je pravidelně? I tady byste měli být obezřetní.

Problém s těmito výrobky je ten, že nejsou zpracovávány tak, jak si jejich konzumenti myslí. Mají v sobě třeba spousty přidaných cukrů. Horší je ale to, že sklenice průměrného mandlového mléka obsahuje pouhé čtyři mandle a mnoho pochybných náhražek. To zdraví příliš neprospívá,“ uzavírá sesterské duo odbornic přes stravu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat