Prostreno.cz

Pocit na zvracení. Proč ho máte a jak se ho zbavit

Je vám jedním slovem „blbě“? Možná máte hypoglykémii, nebo čelíte zhoršené průchodnosti střev. Strůjcem však může být i nervozita s úzkostí. Bud jak buď, zkuste si dát sklenici vody či zázvorový čaj. A pak si dopřejte malou sladkost! Proč?

Pocit na zvracení není žádná hitparáda. Nevolnost, odborně nazývána jako nauzea, má svou příčinu obvykle v mozku nebo v trávicí soustavě. Co tenhle nepříjemný jev spouští? Jistě vás jako první napadne konzumace nevhodných potravin a to, že jste prostě „něco špatného snědli“. Ano, to je docela dost možné. Nicméně viník může být i někde úplně jinde! Proč je vám tedy „šoufl“?

Nervozita, alkohol a potíže s trávením

Nutkání zvracet je častou vizitkou podrážděné žaludeční či střevní stěny, což je v jistých případech důsledek onemocnění trávicí trubice, jako je například částečná neprůchodnost střev nebo infekce. Krajně nevolno se vám ale klidně udělá i kvůli tomu, že máte trému před nějakou důležitou událostí. Dalšími možnými důvody jsou kyselý reflux, hypoglykémie, těhotenství, nadměrné množství alkoholu, a v neposlední řadě také deprese či úzkost. Co si při takové perné chvilce počít? Možností slibujících úlevu je naštěstí více. Která vám bude „pasovat“ nejvíc?

Pořádně se napijte vody. Ani kapka nazmar!

Něco tak obyčejného, jako je velká sklenice kohoutkové vody, vám může pomoci vyřešit váš problém. Zavlažení útrob skutečně pomáhá! Ovšem nutno dodat, že byste se raději měli obloukem vyhnout všem bublinkovým syceným nápojům, neboť tento druh tekutin by vám spíše přitížil.

Uvařte si zázvorový čaj. Hned bude lépe

Zázvor by měl být neodmyslitelnou součástí povinné domácí výbavy. Koření štiplavé chuti i vůně je jedním z nejlepších přírodních prostředků na širokou škálu problémů se zažíváním – včetně nevolnosti a pocitů na zvracení. Díky jeho antibakteriálnímu působení snižuje agresivitu žaludečních kyselin a zvyšuje tvorbu trávicích šťáv. Zároveň zabírá i na nadýmání a plynatost, takže na něj v krizových situacích bez obav vsaďte. Stačí nastrouhat trochu čerstvého zázvorového kořene, zalít vroucí vodou a v případě potřeby dochutit medem.

Sáhněte po sladkém bonbonu. Jako vážně

Cukr nemá tu nejlepší pověst – to víme všichni. Navzdory tomu, co se o něm povídá, může být i zdravotně prospěšný. Jak již bylo zmíněno výše, jednou z příčin pocitu na zvracení bývá i hypoglykémie. Aby se tedy hladina cukru vrátila zase do normálu, čímž se vám uleví, bez výčitek si dejte něco sladkého. Naprosto ideální volbu představuje tvrdý bonbon. Takové „pocumlání“ napraví i nepříjemnou pachuť v ústech, která celou situaci ještě zhoršuje.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat