Prostreno.cz

Léčivé účinky vrby jívy. K čemu se používá a proč netrhat kočičky

Patří k nejoblíbenějším převislým stromečkům malých českých zahrad. Taky obdivujete půvaby vrby jívy a trháte si kočičky do vázy? Tohle je důvod, proč byste to neměli dělat!

Vrba jíva, nebo také kozí vrba (Salix caprea), roste v Evropě, včetně Velké Británie, od Norska na jih a východ do Španělska, a dokonce i v Asii a Sýrii. Dorůstá do výšky asi deseti metrů, dožít se může až 300 let, od března do dubna květe a mnozí ji moc dobře znají díky symbolu jara, tak zvaným kočičkám, které se v předjaří řezají pro okrasu (větvičky vrby jívy s částečně rozvitými pupeny – květy).

Tradice versus přírodní zákony

Tento zvyk vychází z křesťanského příběhu, podle kterého vítali obyvatelé Jeruzaléma přicházejícího Ježíše palmovými ratolestmi. Ty nebyly v našich zeměpisných šířkách dostupné, takže se původně na Květnou neděli světily zelené větvičky, které nahradil německý zvyk – kočičky.

Ostatně všechny vrby byly v biblických dobách vnímány jako stromy oslav, ale to se v průběhu času změnilo a dnes jsou spíš spojovány se smutkem, což je škoda. Vrba je často označována i v poezii. Třeba v Shakespearově Hamletu se nešťastná Ofélie utopí u vrbového stromu.

Horečky, žaludek i nízké libido

Tento druh vrby preferuje plné slunce a obvykle se vyskytuje ve vlhkých bohatých lesích, bažinách, březích potoků, příkopech a obecně v blízkosti vodních zdrojů. V lidovém léčitelství se používají listy a vnitřní kůra – syrová nebo vařená. Ta se může vysušit, rozemlít na prášek a potom přidat do obilné mouky, která se dá použít pro pečení chleba. Mladé výhonky moc chutné nejsou, ale na druhou stranu se dočkáte zajímavých účinků.

Čerstvá kůra obsahuje salicin, který se v lidském těle pravděpodobně rozkládá v kyselině salicylové (úzce souvisí s aspirinem). Odvar z listů se používá při léčbě již zmíněných horeček, snížené srážlivosti krve a podráždění žaludeční sliznice, destilovaná voda z květů je afrodiziakální a stimulující. Nanášení se externě při léčbě bolesti hlavy a oftalmie. Popel ze dřeva je užitečný při léčbě hemoptýzy, stonky a listy jsou adstringentní. Šťáva ze stromů zase slouží ke zvýšení vizuálních schopností. To ale neznamená, že by se vrba měla „orvat“.

Hodnota pro hmyz a zvěř

Listy vrby jívy jsou konzumovány hmyzem a kočičky poskytují pyl a nektar pro včely. Respektive jim nabízejí první potravu, proto by se neměly trhat. Obecně vrba jíva patří mezi včelařsky nejvýznamnější dřeviny, ale stejně hodnotné jsou i ostatní druhy vrb, ať už divoce rostoucích, okrasných, nebo košíkářských.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat