Prostreno.cz

Zábava dětí v kuchyni s domácí plastelínou

Potřebujete si v klidu uvařit, nebo chcete svoje děti zapojit do kuchyňských aktivit? Vytvořte společně s nimi domácí formelínu, ze které bude mít radost celá rodina!

Nemusíte utrácet peníze za ultra moderní a dobře vypadající plastelínu z obchodu. Vystačíte si sami – a s pouhými několika ingrediencemi, které během několika málo minut vykouzlí nekončící zábavu. Malé děti mohou odměřovat přísady, ty starší klidně zaúkolujte mícháním nebo samotným vařením těsta. Všichni mohou přidat ruku k dílu! Co budete potřebovat?

Zázrak z obyčejné mouky

2 šálky hladké mouky, 2 šálky teplé vody, 1 šálek jemně mleté soli, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce vinného kamene (draselná sůl kyseliny vinné) nebo kypřicí prášek bez fosfátů. Dle libosti použijte i potravinářské barvivo a kosmetické rukavice. Má-li se plastelína lesknout, sáhněte ještě po glycerinu.

Nejdřív vy nebo ratolest v hrnci smíchejte mouku, vodu, sůl, olej a vinný kámen. Zahřívejte na mírném ohni a stále míchejte, dokud směs neztuhne. Poté vyčkejte asi tak pět minut, tedy stáhnete hrnec s plotny. Následně pokračujte ve vaření a míchání, a to dalších pět minut. Směs již nebude tak mokrá a lepivá. Dejte stranou a nechte vychladnout. Pak následuje ta zábavnější část.

Kdo si hraje, nezlobí!

Na čisté pracovní desce hnětejte, koulejte, usilujte o hladkou hmotu. Nožem rozdělte na stejné části v závislosti na počtu různých barev, které hodláte vytvořit. Nyní nastává čas proměnit nudnou bílou v pestrobarevný kolotoč. Použijte k tomu rukavice a minimálně 5 kapek potravinářského barviva. Je to tak snadné! Výtvor uložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte při pokojové teplotě. Takto vydrží až 2 týdny. Nechce se vám shánět vinný kámen? Nevadí. Zvolte jinou alternativu výroby.

Postup si zvolte podle svých možností

Připravte si 3 dcl vody, 150 gramů hladké mouky, 75 gramů soli, 1 lžíci oleje, 2 lžíce octa, potravinářské barvivo a vonný esenciální olej (volitelné). Na pánev vlijte tekuté ingredience, čili olej, ocet a vodu (popřípadě esenciální olej). Smíchejte, přidejte mouku a zbytek uvedených přísad. Prohřívejte na mírném plameni a neustále zaměstnávejte vařečku (s ní trapte i tu kouli, která z toho všeho vznikne). Zhruba po třech minutách stáhněte z plotny, nechte vychladnout, zformujte a obarvěte. Pak již hře nic nebrání! Děti jistě zaujme i drátěná kostra či korálky. S vaší pomocí určitě vytvoří hotová umělecká díla.

Zdroj: www.target.com/c/activities-for-kids/-/N-titm8, www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat