Prostreno.cz

Co se děje ve vašem těle, když sníte pizzu. Sledujte změny minutu po minutě

Pizza paří k neoblíbenějším jídlům většiny Evropanů. Obecně je považována za nezdravý pokrm, protože má vysoký obsah kalorií, nasycených tuků a sodíku. Jak se chová ve vašem těle a co způsobuje? Tohle jste asi nečekali!

V průměru velký plátek pizzy obsahuje 311 kalorií, 13,5 gramu tuku a 720 miligramů sodíku. Víte, co se děje, když prochází vaším trávicím traktem? Americká výživová poradkyně Sonya Angelone z Akademie výživy a dietetiky má jasno. Pizzu ano, ale jen občas a v rozumné míře!

0 až 10 minut po jídle

„Spouští se uvolnění trávicích enzymů v ústech, rozžvýkané jídlo cestuje z úst do žaludku. Počínaje sacharidy, tyto enzymy štěpí potravinu na jednoduché cukry zvané glukóza, kterou tělo využívá jako palivo,“ říká zmíněná výživová poradkyně. V tento moment jste šťastní a spokojení – pochopitelně, když je pizza chuťově skvělá.

10 až 15 minut po jídle

Tělo věnuje čas trávení tuků, kterých je v pizze dost a dost. Cítíte se sice báječně, ale také jako balon. Pokud jste citliví na lepek nebo sýr, pravděpodobně se vám nafoukne břicho, protože organismus pizzu hůře tráví a jako doprovodný proces toho všeho začíná uvolňovat zbytkové plyny.

15 až 20 minut po jídle

„Nyní, když se většina karbohydrátů dostává do krevního oběhu, vaše slinivka vylučuje hormonální inzulin proto, aby vaše buňky vyčerpaly cukr a použily ho jako palivo. Pokud jsou vaše buňky již plně zásobovány, například po třetím nebo čtvrtém plátku pizzy, vyšší hladina cukru v krvi odmítá klesat,“ zmiňuje Sonya Angelone s tím, že časem může právě vysoká hladina krevního cukru vést ke vzniku zánětu, což představuje problémy od kardiovaskulárních onemocnění až po poškození nervů, špatnou cirkulaci a různé infekce. Ostatně, to je důvod, proč je strava s vysokým obsahem cukrů a tuků nebezpečná.

30 minut po jídle

V tomto okamžiku kyseliny ve vašem žaludku zpracovávají veškerý tuk, který jste snědli. Jakmile je tuk rozložen, je připraven vstřebat se do krevního oběhu. Co následuje? Krevní cévy se neroztahují podle potřeby, což zanechává méně prostoru pro tok krve a dochází k mírnému zvýšení krevního tlaku. Zároveň se ke slovu dostává prudký nárůstu serotoninu, což je hormon, který podporuje ospalost. Po pizze asi nejste moc kreativní a pohybliví, že?

60 minut po jídle

Hodinu po jídle se hladina krevního cukru vrací zpět do normálu, což obvykle vyvolává zájem o zbytek pizzy, nebo snad nějaký dezert. „Ne všechno se však vrací do původního stavu. Hladina triglyceridů stále stoupá. Jste-li relativně zdraví, nebude to mít dopad na vaši váhu ani zdraví, pokud tedy pizzu jíte jen občas. Pozor byste si však měli dát v případě, že trpíte na vysoký krevní tlak, cukrovku, inzulínovou resistenci, srdeční onemocnění či nadváhu. Pizza konzumovaná pravidelně tyto stavu zhoršuje,“ uzavírá Sonya Angelone.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat