Prostreno.cz

Okurka nebo pečivo. Nečekané vůně, které vás uklidní při stresu

Máte zase nervy „nadranc“? Je asi jedno, co tento stav způsobilo, důležité je z nepříznivé situace najít, a to co nejrychleji, východisko. V tomto případě ho představuje vůně opalovacího krému, okurky a pečiva. Proč je tohle ta správná terapie?

Že stres neprospívá ničemu, to je všeobecně známá věc. Jenže jak se v krizové situaci hodit do klidu, když má jeden vyšponované nervy? Můžete zkusit aromaterapii. Ne, teď překvapivě není řeč o vonných esenciálních olejích, ale o něčem docela jiném. Psychologové jsou toho názoru, že tyto vůně mají silnou uklidňující schopnost. Kterou zkusíte jako první? To záleží na vás, protože spolehlivě prý zabírají všechny…

Opalovací krém, ten je trefou do černého

Aroma, které mají lidé úzce spojené s cestováním, navozuje relaxační stav téměř okamžitě. A co jiného vám připomene odpočinkovou dovolenou u moře, než pach opalovacího krému? Právě z tohoto důvodu experti tekutou ochranu před škodlivým slunečním zářením vnímají jako efektivní harmonizátor psychiky. No vida!

Okurka. Tu nasajte všemi smysly

Když se řekne okurka, mnozí si představí svěží salát, piknik v přírodě nebo letní prázdniny. A to je přesně ono! Taková dávka nostalgie prý snižuje úzkost a navozuje dobrou náladu. Tedy alespoň podle názoru expertů. Pokud si na šťavnaté zelenině navíc i smlsnete, uděláte něco pro své zdraví. Okurka prospívá svalovým funkcím, detoxikuje celý organismus a dodává energii. Její přirozené antibakteriální vlastnosti zlepšují prostředí v dutině ústní, což se pozitivně odrazí i na dechu.

Pečivo, vzpomínky na dětství

Pokud jste momentálně ve fázi diety, možná vás vůně čerstvého pečiva může pokoušet, abyste zhřešili. Je pravdou, že jakmile člověk vstoupí do pekárny, vystavený sortiment útočí na chuťové i čichové buňky. Každopádně i toto aroma údajně tlumí stres, neboť evokuje spokojené dětství, tvrdí psychologové.

Bylinkový čaj. Ochutnávka ani není nutná

Je prokázáno, že heřmánek působí uklidňujícím dojmem. Co když vám ale řekneme, že tento čaj vlastně ani nemusíte pít? Stačí si k němu jen přičichnout a hned se vám uleví.

„Heřmánkový čaj navozuje pocit celkového uvolnění. Málokdo však ví, že funguje jako placebo. Lidé mají jeho vůni spojenou s dobrou náladou a spánkem, proto se už při jeho přípravě začínají cítit lépe – a to ještě dřív, než vůbec dojde ke konzumaci,“ vysvětluje psycholog Joseph Hirsch z amerického New Yorku. To je zajímavé, nemyslíte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat