Prostreno.cz

Očista jater i duševní pohoda. Dejte si nápoj z pšenice

Sklenička vína nebo „sťopička“ pálenky? V našich luzích a hájích naprosto běžná věc. Už jste si ale dali panáka trávy? Extrémně zdravý nápoj wheatgrass si získává příznivce každý den! K čemu je dobrý?

Na čerstvou šťávu z mladé pšenice nedají dopustit tisíce lidí, a to už jen proto, že částečně nahradí příjem důležitých živin jinak získaných z čerstvé zeleniny a ovoce. Všichni vědí, jak je ovoce a zelenina důležitá, nicméně pro velkou část lidí není jednoduché hlídat si denní příjem šťavných kousků, a proto se aspoň soustředí na pšeničnou šťávu. Dělají dobře?

Co je wheatgrass?

Wheatgrass je mladá tráva rostliny obyčejné pšenice, která se nazývá triticum aestivum. Tato jedlá tráva (bez lepku, samozřejmě!), je buď odšťavněna, nebo rozemleta na jemný zelený prášek, který se používá k vytvoření víceúčelového produktu jak pro lidi, tak i zvířata. Wheatgrass je možné konzumovat samostatně či v kombinaci s jinými šťávami nebo doplňky, obvykle se objevuje ve formě již zmíněné šťávy, kapslí, prášku, pilulek nebo tabletek.

Nutriční fakta

Někteří odborníci tvrdí, že pšenice obsahuje více než 100 různých prvků, které člověk potřebuje. Jednou z nejpozoruhodnějších (a důležitých) živin v pšenici je chlorofyl, tedy látka, která dává pšenici jasně zelenou barvu.

Jedná se o takového čističe jater, jež působí jako antioxidant bojující proti volným radikálům, zároveň zvyšuje energii. Ale chlorofyl není to jediné, co pšeničná šťáva může nabídnout. Obsahuje také aminokyseliny (stavebními kameny bílkovin), enzymy, které jsou potřebné k trávení, a mnoho vitaminů a minerálů potřebných pro život bez nemocí (například vitaminy A, C či E).

Suma sumárum, každý panák trávy povzbuzuje okysličení těla a metabolismus, podporuje alkalické prostředí, působí antibakteriálně, obnovuje plodnost a vyrovnává hladinu hormonů, opravuje poškozené tkáně, dezinfikuje tělo od těžkých kovů, čistí játra, reguluje hladinu krevního cukru, pomáhá předcházet zubnímu kazu, ulevuje od bolestí v krku, bojuje proti kožním stavům typu ekzém a psoriáza, zlepšuje trávení a zrak, navozuje dobrý spánek, pozitivně působí na nervové signalizace a duševní pohodu. Tak co, vydáte se do obchodu se zdravou výživou a vyměníte víno za „tekutou“ pšenici?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat