Prostreno.cz

Migrény a nedostatek vitaminů. Zjistěte, co vám chybí v jídelníčku

Migrény? Nic nového. Jedná se o typ nesnesitelné bolesti hlavy, která se často objevuje naprosto bez varování. Taky na ni máte „smůlu“? Pak zkontrolujte svůj jídelníček!

Migrény může vyvolat přecitlivělost na změny počasí, takzvaná meteosenzitivita. Na vině však mohou být i některé potraviny, příliš mnoho cukrů, změny v hladině v serotoninu v mozku či snížený průtok krve (opět v mozku). Někdy lidé vidí jen rozmazané skvrny, někteří hlásí, že jim v hlavě bliká „žárovka“.

Mezi zvláštní příznaky patří zvracení, nevolnost a citlivost na světlo. Je zajímavé, že nedávná studie k výše uvedeným příčinám zařadila i další důvod, proč někteří trpí nesnesitelnými bolestmi hlavy. Tím je nedostatek vitaminů B6, B12, kyseliny listové a vitaminu D. Podle vědeckých zjištění se náchylnost k migrénám dokonce zvyšuje o celých 300 procent, pokud vám tyto vitamíny chybí. Takže, jak jste na tom se stravou?

Správná skladba jídelníčku dělá zázraky

B6 se nachází v pivovarských kvasnicích, pšeničných klíčcích, černé melase, játrech, ledvinkách, rybách, drůbeži či vejcích. U B12 mezi přírodní zdroje patří vnitřnosti (játra, srdce, ledviny), maso (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí), vejce, ryby (makrela, pstruh, losos, sleď, úhoř), mořské plody, měkkýši a korýši, mléko, sýry, jogurty a některé mléčné výrobky nebo řasy (nori, spirulina, chlorella).

Co se týče kyseliny listové, tak tu hledejte v ledovém salátu, čínském zelí, hlávkovém salátu, květáku, brokolici, zelí, kapustě, špenátu, růžičkové kapustě, zeleném hrášku, fazolovém lusku, také v okurkách, rajčatech, dýni a řepě. A u vitaminu D je to také jasné.

Jak se vyhnout potížím?

Ten lze získat díky slunečnímu záření. Jeho jediným zdrojem jsou pak olejnaté ryby (tuňák, losos, sardinky) a houby – ovšem v případě, pokud jsou vystaveny UV záření (například sušením na slunci). Na druhou stranu je dobré se vyvarovat avokádu, banánům, kávě, citrusovému ovoci, čokoládě, čočce, sleďům, arašídům, hrachu, malinám, zpracovanému masu, rozinkám, sójové omáčce, sardinkám či vínu.

K migrénám též přispívá nedostatek spánku, únava, dlouhá pauza mezi jídly, blikající a silné světlo, změny tlaku, silné pachy a vůně (barvy, parfémy, chemikálie). Pokud často trpíte migrénou, dejte pozor na to, co jíte a zároveň se vyhýbejte všem rizikovým faktorům.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat