Prostreno.cz

Činnosti, které byste nikdy neměli dělat bezprostředně po jídle

Máte ve zvyku jít si s plným žaludkem lehnout? Tak to je hodně špatně, protože tím riskujete mrtvici. Ovšem zapomenout byste měli i na šálek čaje a procházku, protože ani z toho nic dobrého nekouká!

Příjemné letní teploty, které teď venku panují, přejí grilování s přáteli, procházkám i odpočinku na lehátku pod širým nebem. Jenže pozor, sloučit tyto činnosti není vůbec dobrý nápad, protože tím ohrožujete svoje zdraví! Co všechno byste s plným žaludkem dělat opravdu nikdy neměli?

Po baště hodit záda? Tady jde i o život

Tak jistě, tenhle zlozvyk má na triku drtivá většina lidí. Bohužel. Někdo tvrdí, že lehnout si po obědě či večeři mu usnadňuje trávení, jinému se prostě nechce nic dělat, protože kvůli velké porci „funí jako lokomotiva“. Pokud je to i váš případ, měli byste vědět, že se pohybujete na hodně tenkém ledě. Řečtí odborníci tvrdí, že s odpočinkem po „nášupu“ je třeba vyčkat minimálně dvě hodiny. Jejich výzkum provedený na řecké Univerzitě Janina totiž naznačuje, že spánek ihned po jídle vede nejen k pálení žáhy a nevolnosti, ale zvyšuje také riziko mrtvice.

Šálek čaje. Ten si nechte na později

Když se slaví nějaká významná událost, přičemž se podává menu o více chodech, zpravidla se celé hodování zakončí dezertem, ke kterému neodmyslitelně patří šálek kávy či čaje. Dát si černé zlato je prý v pořádku, ovšem potíže přináší konzumace čaje. Proč byste si na něj měli nechat zajít chuť?

„Já osobně nedoporučuji pít čaj hodinu před a hodinu po jídle. Důvodem je, že tento nápoj obsahuje jistý druh tříslovin neboli taninů, které narušují správnou absorpci železa přijatého ze stravy,“ vysvětluje americký lékař Raghunatha Rao.

Procházka na čerstvém vzduchu? Ano, ale ne hned

Jakmile odsunete prázdný talíř, často vás napadá, že vyrazíte na špacír, aby vám rychleji „slehlo“? I toto je podle všechno pořádná chyba, jejímž přičiněním si v lepším případě přivodíte kyselý reflux, v horším dlouhou a nepříjemnou nevolnost. Alespoň takový názor mají američtí lékaři působící na Univerzitě Jižní Karolína, kteří tvrdí, že procházka je vhodná až půlhodiny po jídle. A prý by také neměla trvat déle než 20 minut.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat