Prostreno.cz

Patnáct minut chůze každý den vám může prodloužit život

Najdete si denně volnou čtvrthodinku? Pak se nemusíte bát, že byste na onen svět odešli předčasně. No vážně! Když tento čas vyplníte klidnou procházkou, snížíte tak riziko mrtvice, což přispěje k vaší dlouhověkosti.

Chcete se dožít požehnaného věku a prožít naprosto šťastný důchod? Můžete. Konečně se totiž našel lék na dlouhověkost, který je tak obyčejně jednoduchý, že se tomu ani nechce věřit. Dámy a pánové, tajemství se skrývá v obyčejné chůzi!

Kdo vyráží na špacír, ten žije déle

Že procházky jsou zdravé, o tom odborníci prostřednictvím svých průzkumů informují poměrně často. Nedávno se však ukázalo, že jejich blahodárná prospěšnost je ještě mocnější, než se původně myslelo. Poznatky jisté americké studie, do níž bylo zahrnuto několik tisíc jedinců s průměrným věkem 65 let, naznačují, že denní patnáctiminutová chůze snižuje riziko předčasného úmrtí o celých 25 %. Tak proč nechodí všichni? To je otázka, na níž se jen těžko hledá odpověď.

Židle a křeslo jako těžké hříchy

„Je alarmující, že v dnešní době méně než polovina starších dospělých vyznává aktivní životní styl. Pravidelný pohyb má přitom mnohem lepší vliv na celkové zdraví než jakákoli lékařská péče. Nepoužívejte tedy věk jako omluvu k tomu, že nemůžete sportovat,“ vysvětluje jeden z autorů výše zmíněné studie s tím, že lenost a nadmíra sezení jsou velkými nešvary 21. století.

Chůze jako elixír všeho dobrého

Ještě pořád nevěříte tomu, že by chození bylo tak užitečné? Britští vědci se na základě svého výzkumu domnívají, že ti, kteří týdně ujdou šest až deset kilometrů, sníží pravděpodobnost demence a poruch paměti až o 40 %. Američtí výzkumní pracovníci zase hlásí, že pravidelné procházky posilují kosti a zvyšují jejich hustotu, čímž se zabraňuje osteoporóze a artritidě. Ovšem i srdce si díky chůzi přijde na své!

Ochrana před mrtvicí? Že váháte

„Cokoli, co zvyšuje srdeční frekvenci a zlepšuje krevní oběh, je skvělé cvičení pro vaše srdce i oběhový systém. Denními vycházkami tak můžete udržet svůj vysoký krevní tlak pod kontrolou, takže riziko mrtvice klesá až o 30 %,“ chválí pochod britský osobní trenér Stuart Amory. Odborník rovněž dodává, že pokud jste natolik zaneprázdnění, že nemůžete navštěvovat posilovnu, je pro vás chůze to pravé. Vždyť stačí jen 15 minut denně!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat