Prostreno.cz

Vitamin K. Proč je tak důležitý a kde ho najdete

Vitamin K je považován za vitamin rozpustný v tucích. Nejdůležitější úloha, kterou tento vitamin hraje, je kontrola srážení krve a prevence ztráty krve během poranění. Pomáhá také při absorpci vápníku z potravy, což je potřebné pro udržování zdravých kostí. Vitamin K má mnoho důležitých funkcí a nabízí široké spektrum účinků prospěšných pro naše zdraví. Víte kde ho hledat?

Pro lidský organismus je důležité udržovat správnou hladinu všech vitaminů a minerálů. A nejsnadněji toho docílíte pestrou stravou. Vitamin K se běžně vyskytuje ve fazolových luscích, listové zelenině, zelí, špenátu, brokolici, ale také ho najdete v jahodách, vejcích, kuřecích ledvinkách a rybách. Doporučená denní dávka vitaminu K je 75 mikrogramů. 

Nedostatek vitaminu K se může vyskytnout například u kojenců, protože placenta není jeho příliš dobrým nosičem, což vede ke vzniku například krvácení z nedostatku tohoto vitaminu. Nedostatek vitaminu K se může projevit i osteoporózou či vážnou srdeční chorobou.  

Vitamin K má tři pozoruhodné formy, vitamin K1 (Fylochinon), vitamin K2 (Menachinon), který je tvořen přírodními bakteriemi přítomnými ve střevech a K3 (Menadion). Poznejte všechny účinky tohoto důležitého vitaminu. 

Eliminuje vznik osteoporózy

Vitamin K hraje klíčovou roli v prevenci osteoporózy a ztráty kostní minerální hustoty. Podílí se na absorpci vápníku, a to je pro zdraví kostí klíčové. Hlavním příznakem osteoporózy je snížení hustoty kostí. Většinou se objevuje po dosažení věku padesáti let a nachází se u mnoha žen po menopauze. Kost dosáhne maximální síly a hustoty ve věku mezi 20. až 30. rokem, poté začne klesat a kostní minerální hustota se snižuje. Proto je důležité nezapomínat na prevenci. 

Ovlivňuje srážlivost krve

Vitamin K pomáhá při regulaci srážlivosti krve přenosem vápníku v organismu. Zároveň je silným inhibitorem arteriální kalcifikace, to znamená, že zabraňuje ukládání vápníku na stěnách srdce a tím snižuje riziko srdečních záchvatů a mrtvice. 

Reguluje krevní cukr

Vitamin K hraje důležitou roli také při regulaci hladiny cukru v krvi a při snižování rizika vzniku cukrovky. Podle vědecké studie je pravidelný přísun vitaminu K účinnou prevencí diabetu. 

Zlepšuje kognitivní zdraví

Tento vitamin je klíčový i pro vývoj mozku a zlepšování kognitivních funkcí. Je také zodpovědný za prevenci degenerativních stavů, jako je například Alzheimerova choroba. 

Zmírňuje nevolnost během těhotenství

Těhotné ženy, které trpí zvracením a nauzeou, trpí často nedostatkem vitaminu K. Pravidelný přísun tohoto vitaminu může poskytnout úlevu od těchto nevolností a do budoucna napomáhá předcházet a mírnit tyto stavy.  

Zmírňuje bolestivou menstruaci

Vitamin K pomáhá při regulaci menstruačního cyklu tím, že zajišťuje optimální fungování hormonů, které pomáhají i při snížení menstruační bolesti. Navíc nedostatek vitaminu K, může vést k tomu, že žena trpí nadměrným menstruačním krvácením. 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat