Prostreno.cz

Kozinec zpomaluje růst nádorů a zmírňuje příznaky chemoterapie

Astragalus je jednou z nejmocnějších rostlin na světě. Tato bylinka pomáhá překonávat stres, je životně důležitá pro kardiovaskulární zdraví, a může dokonce bojovat proti nádorům a zmírnit příznaky chemoterapie! Už jste slyšeli o kozinci?

Astragalus je rostlina z rodiny Leguminosae, s velmi dlouhou historií, která ji popisuje jako posilovač imunitního systému a bojovníka proti chorobám. Její kořeny jsou ceněné v tradiční čínské medicíně. Trvalá kvetoucí rostlina může být vysoká až 36 centimetrů a je původem ze severu a východních oblastí Číny.

Kořeny se sklízejí ze čtyřletých rostlin a jsou jedinou součástí rostliny, která je používána k léčebným kúrám. Astragalus obsahuje tři složky, které umožňují, aby rostlina měla takový pozitivní vliv na lidské zdraví: saponiny, flavonoidy a polysacharidy. Díky obrovskému úspěchu mnoha výzkumů a studií se stále častěji objevují nové a zajímavější informace o rostlince, pro kterou má čeština krásné pojmenování: kozinec. Co všechno umí?

Působí protizánětlivě

Zánět je příčinou většiny onemocnění. Od artritidy až po srdeční onemocnění je často viníkem poškození. Mnoho studií ukazuje, že díky saponinům a polysacharidům může astragalus snižovat zánětlivou reakci v souvislosti s řadou onemocnění, pomáhá léčit rány a přispívá ke snižování zánětu při diabetické nemoci ledvin.

Posiluje imunitní systém

Pokud jde o pověst kozince v souvislosti s posílením imunity, bájné legendy nelžou. K tomuto účelu se ostatně využívá již tisíce let. Jistá studie z Pekingu prokázala, že nad kozinec v tomto směru zkrátka není.

Zpomaluje růst nádorů

I v případech chemoterapie a léčby rakoviny jater kozinec prokázal jistý potenciál, Aspoň tak to vyplynulo ze studie zveřejněné v odborném časopise Journal of Pharmacy and Pharmacology.

Chrání kardiovaskulární systém

Flavonoidy přítomné v kozinci patří mezi antioxidanty, které pomáhají předcházet nahromadění plaku v tepnách a zúžení stěn cévy tím, že chrání vnitřní stěnu cévy. Studie z roku 2014 zveřejněná v čínském časopise Integrative Medicine naznačuje, že injekce výtažků z kozince v kombinaci s konvenční léčbou virové myokarditidy (zánět střední vrstvy srdeční stěny) usnadňuje léčbu srdečních onemocnění.

Další studie prokázaly schopnost kozince snižovat krevní tlak a hladinu triglyceridů, regulaci a prevenci diabetu, antioxidační schopnosti, pomoc při hojení ran či snížení příznaků chemoterapie. A co je nejlepší, kozinec podle všeho přezimuje i u nás. Nevyžaduje žádné specifické podmínky a pěstuje se hlavně ze semen.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat