Prostreno.cz

K letním grilovačkám patří červené víno

Maso, žampiony, lilky, papriky, rajčata či plísňové sýry. Letním grilovačkám se nic nevyrovná! Dodržujete během nich pitný režim? Měli byste! A rovnou sáhněte po červeném víně!

Slyšeli jste někdy o francouzském paradoxu? Je to dobře zkoumaný fenomén, který se týká lidí, kteří žijí v některých částech Francie, kde se červené víno běžně konzumuje při jídle. Tamní obyvatelé méně podléhají kolapsům srdce! Zdravé účinky červeného vína jsou přitom známé po celém světě. Při jeho mírné konzumaci může být považováno za super nápoj napěchovaný silnými antioxidanty, které léčí tělo na buněčné úrovni. Jak si polepšíte, pokud si nejen ke grilovaným pokrmům dopřejete skleničku?

Zdraví srdce

Aktivní sloučeniny v červeném víně, včetně polyfenolů, resveratrolu a kvercetinu, dokázaly, že mají kardioprotektivní vlastnosti. Početné studie poukazují na to, že červené víno má příznivý účinek na mnoho různých aspektů souvisejících s kardiovaskulárními chorobami.

Antioxidační živiny v červeném víně mohou zpomalit progresi aterosklerózy, což je typ arteriosklerózy, ke které dochází při nahromadění tuků, cholesterolu a plaku v stěnách artérie. Jedna studie zveřejněná v Mezinárodním věstníku molekulární medicíny uvádí, že mírná konzumace červeného vína snižuje srdeční úmrtnost v důsledku aterosklerózy.

Existuje také mnoho důkazů podporujících prospěšnou úlohu resveratrolu, který chrání srdeční buňky před poškozením tkáně po mrtvici, inhibuje tvorbu trombocytů a snižuje akumulaci triglyceridů a cholesterolu. Ukázalo se také, že resveratrol uvolňuje koronární tepny a přinejmenším částečně zodpovídá za přínosy červeného vína, které jsou spojeny s kardiovaskulární chorobou.

Kvercetin je také jeden z nejdůležitějších flavonoidů přítomných v červeném víně. Podporuje zdraví srdce tím, že reguluje hladiny krevního tlaku, snižuje záněty a zabraňuje oxidativnímu stresu.

Krocení hladiny cholesterolu

Podle studie publikované v Evropském časopise o klinické výživě byla spotřeba vína spojena s významným zvýšením tak zvaného špatného cholesterolu, přičemž sami účastníci výzkumu hodnotí zlepšení svého stavu o 11 až 16 procent. Další experimenty prokazují, že pravidelná konzumace červeného vína snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění snížením hladiny LDL cholesterolu u žen po menopauze, a to o celých 8 procent.

Působení proti volným radikálům

Akumulace volných radikálů hraje hlavní roli ve vývoji chronických a degenerativních onemocnění, včetně rakoviny, autoimunitních onemocnění, revmatoidní artritidy, kardiovaskulárních a neurodegenerativních nemocí. Antioxidanty v červeném víně pomáhají působit proti oxidativnímu stresu, posilují imunitní obranu těla a snižují riziko vzniku mnoha vážných zdravotních stavů.

Řízení diabetu

Výzkumníci z univerzity v Massachusetts zjistili, že červené víno může zpomalit průchod glukózy skrze tenké střevo, což pomáhá zabránit vzniku špičky hladiny cukru v krvi u pacientů s diabetem typu 2. Tento výzkum dokazuje, že červené víno může být součástí diabetického stravovacího plánu.

Zdroj: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17044354/, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat