Prostreno.cz

Bezmasé nutně neznamená zdravé

Pokud jste přešli na rostlinnou stravu, pravděpodobně se běžně setkáváte s otázkou, odkud získáte protein. Zatímco maso dodává dobré množství bílkovin, existuje mnoho náhražek poskytujících podobnou sadu živin. Které patří k těm lepším a kterým se naopak vyhnout?

Dr. Josh Axe, doktor přírodní medicíny a chiropraktik z amerického Nashvillu, na svém blogu říká, že proteiny jsou naprosto nezbytné pro celkové zdraví. Protein tvoří základ vlasů, kůže, nehtů, kostí, svalů a chrupavky. A nejen to. Tělo používá bílkoviny pro růst a opravu tkáňových buněk, stejně jako pro produkci důležitých hormonů a enzymů.

Bílkoviny jako základ všeho

Nedostatek bílkovin může způsobit příznaky jako je šupinatá kůže, křehké nehty, akumulace tekutin, ztráta svalové hmoty, a dokonce oslabený imunitní systém. Obecně se proto doporučuje denně konzumovat alespoň 0,8 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Toto množství se však může zvýšit s přihlédnutím k několika faktorům, včetně věku, úrovně aktivity a zdravotního stavu. A kde hledat zdroje bílkovin? Tohle jsou podle výše zmíněného odborníka ty nejlepší a nejhorší varianty!

Zdravé náhražky masa: tempeh, jackfruit (chlebovník různolistý) čočka, houby, ořechy a semena, fazole a luštěniny.

Co na talíři, to v těle

Tempeh je jídlo vyrobené z fermentovaných sójových bobů, jackfruit se zase kromě bílkovin může pochlubit antioxidanty podporujícími imunitu, trávení a zdraví srdce. A ani čočka nezklame. Je plná vlákniny a důležitých mikroživin, jako je kyselina listová, mangan a železo. Její pravidelná konzumace pomáhá řídit hladinu cukru v krvi, zabraňovat zácpě a udržet váhu pod kontrolou. Co se týče hub, tak ty jsou ideálním nutričním doplňkem stravy. Mají málo kalorií a zároveň chutnají „masově“.

Ořechy a semena obsahují zdravé tuky, vitaminy, vlákninu a minerály, takže by nemělo být překvapením, že zvyšování jejich příjmu může pomoci odvrátit chronické onemocnění. Nedávná studie z roku 2017, publikovaná v časopise Journal of the American College of Cardiology, dokonce zjistila, že vyšší příjem ořechů byl spojen s nižším rizikem koronárních onemocnění srdce. A jak je to s fazolemi a luštěninami?

Patří k veganským náhražkám masa se slušným obsahem bílkovin a mikroživin, které vegetariáni a vegani mohou postrádat (například železo a kyselina listová). Chcete-li plně využít zdravotních přínosů luštěnin, je nejlepší nechat je před konzumací vyklíčit.

Čemu se vyhnout obloukem?

Nezdravé náhražky masa: tofu, seitan (známý i jako pšeničný lepek či pšeničné maso), sýr a ultra-zpracované potraviny. Dr. Josh Axe tvrdí, že v tofu se nacházejí sloučeniny napodobující účinky estrogenu v těle a mohou potenciálně podporovat růst rakovinotvorných buněk.

Seitan je vyroben z pšeničného lepku a je oblíbeným doplňkem mnoha různých asijských a vegetariánských jídel. Obvykle se používá, protože má neutrální chuť a texturu, která se velmi podobá masu, nicméně nepřináší žádné zdravotní výhody. A ani sýr jako pravidelná náhražka masa se moc neosvědčil. Má typicky vysoký obsah kalorií, tuku a sodíku, což převyšuje případné benefity. A co takové ultra-zpracované potraviny?

Zatímco může být lákavé zkusit mražené vegetariánské hamburgery, předem vyrobené veganské nugety a další dobroty, tyto ultra-zpracované potraviny mají tendenci mít vysoký obsah sodíku a škodlivých konzervačních látek.

Zdroj: www.vegetarinfood.com, www.lifestylefood.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat