Prostreno.cz

Potravinová léčivá lékárnička

Kdy jste si naposledy pochutnali na sladkém banánu nebo kiwi? A co takový med či „obyčejné“ brambory? Tyto přírodní dary předcházejí různým nemocem a obohatí vás o celou řadu prospěšných živin.

Zdraví člověka je závislé na mnoha faktorech, přičemž stravování je jedním z nich – tedy alespoň podle názoru odborníků. A teď ruku na srdce, jak jste na tom s celkovou kondicí právě vy? Pokud ji chcete trochu vylepšit, v jídelníčku by vám neměly chybět tyto potraviny. Které mají přímo zázračnou moc?

Banány, nepřátelé žaludečních vředů

Protáhlé plody banánovníku vám poskytnou bohatství cenných živin. Obsahují vysoký podíl vitaminu B, který si hravě poradí nejen s úzkostí, ale i premenstruačním syndromem. Z banánů načerpáte také vlákninu, jež prospívá trávení, navozuje pocit sytosti a zvyšuje energetickou hladinu. Věděli jste, že banány předcházejí i vředům? Jejich mazlavá struktura pokryje žaludeční výstelku, čímž chrání trávicí trakt před kyselým podrážděním, které tvorbě žaludečních vředů jenom „nadbíhá“.

Kiwi, něco na oči i dietu

Když už jsme u té exotiky, nemůžeme vynechat ani kiwi. Toto mnohdy podceňované ovoce vyrůstá na opadavé, bujně rostoucí keřovité liáně pocházející z jižní Číny, jež nosí název aktinidie lahodná. Co se skrývá pod slupkou? Stoprocentní denní doporučená dávka vitaminu C.

„Céčko“ pomáhá na psychickou vyčerpanost, posiluje obranyschopnost a podporuje tvorbu kolagenu, díky němuž si pokožka zachovává pružnost a elasticitu. Dále vám nabízí lutein, což je typ fytochemikálie omezující pravděpodobnost poškození očí. Čínský angrešt, jak se kiwi někdy nazývá, má nulový obsah tuku a nízký glykemický index, proto je vhodný pro dietáře i pacienty s diabetem.

Brambory, prevence rakoviny

Asi málokdo by si pomyslel, že jsou brambory tak prospěšné. Experti se na základě mnoha studií domnívají, že tato plodina v sobě schovává mnoho biologicky aktivních látek schopných nejrůznějšími mechanismy příznivě ovlivňovat zdraví člověka. Tyto složky prý přispívají k eliminaci rakovinových buněk a nádorů, tudíž riziko rakoviny významně snižují. Brambory rovněž regulují škodlivý cholesterol a díky draslíku „dohlížejí“ na fungování krevního oběhu. Pokud z jejich konzumace chcete získat maximum, pak si na nich pochutnávejte i se slupkou, která je neuvěřitelně výživná.

Med, zachránce od alergie

Asi se shodnete na tom, že med nechybí téměř v žádné domácnosti. Ale upřímně – kdy jste ho měli naposledy? Produkt včel, tedy pokud je surový a místní, pomáhá tlumit příznaky sezonní alergie. Závěry jisté americké studie naznačují, že vysoký podíl jeho antioxidantů zabraňuje buněčnému poškození mozku, přičemž zlepšuje paměť i ostatní kognitivní funkce. Med také platí za báječného zprostředkovatele energie.

Zdroj: www.firstaid.com, www.healthline.com





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat