Prostreno.cz

Čirok je neprávem opomíjená obilnina našlapaná zdravím

Už jste slyšeli o obilnině jménem čirok? Je to zemědělsky významná plodina, patřící do rodu lipnicovitých. Čirok je bezlepkový a i z tohoto důvodu je využíván k výrobě mouky. Konzumací čiroku můžete pomoci předcházet určitým druhům rakoviny, regulaci krevního cukru, zlepšuje trávení a to ještě není zdaleka všechno. Podívejte se na některé účinky této opomíjené plodiny.

Čirok je široký pojem pro celý rod lipnicovitých, který pochází z tropických a subtropických oblastí celého světa. Zatímco existuje více než 30 různých druhů čiroku, pouze jeden je pěstován pro lidskou spotřebu, zatímco ostatní druhy se používají jako krmivo pro zvířata. Důležitý druh pro člověka je Sorghum bicolor neboli čirok dvoubarevný, který původem pochází z Afriky. Ačkoli jste o této plodině možná ještě neslyšeli, je považována za pátou nejdůležitější plodinu na světě.

Co obsahuje?

Čirok je velkým zdrojem energie, pokud jde o obsah živin. Najdeme v něm vitaminy jako niacin, riboflavin a thiamin. Dále má vysokou hladinu hořčíku, železa, mědi, vápníku, fosforu a draslíku. Velmi působí je podíl bílkovin a vlákniny. Díky svému složení je čirok pro lidský organismus důležitý.

Trávení bez trápení

Potravin, které obsahují vlákninu, je nespočet, nicméně, čirok je jednou z nejlepších potravin s obsahem vlákniny, v jedné porci naleznete až 48 % doporučené denní dávky. Pravidelný příjem vlákniny eliminuje zácpu, průjem, nadýmání, plynatost a žaludeční křeče. Kromě toho přebytečné množství vlákniny v těle pomáhá odstraňovat nebezpečný LDL cholesterol a tím prospívá také našemu srdci.

Protirakovinná potravina

V posledních letech pacientů s tímto onemocnění jen přibývá, jednou z dobrých prevencí je i zdravá strava. Zrna čiroku obsahují důležité antioxidanty, které jsou přímo spojeny se sníženou pravděpodobností rozvoje různých typů rakoviny, včetně rakoviny jícnu. Antioxidanty jsou užitečné sloučeniny, které neutralizují a eliminují volné radikály v těle, které často způsobují, že zdravé buňky v těle se mutují do těch rakovinných.

Reguluje krevní cukr

Jednoduché sacharidy způsobují v těle zmatek a také výkyvy hladiny glukózy v těle, což přispívá k rozvoji diabetu. Tyto výkyvy můžete eliminovat i zařazením čiroku do své stravy, obsahuje důležité enzymy, které inhibují vstřebávání škrobu v organismu, což přispívá k regulaci hladiny inzulínu a glukózy v těle.

Přirozeně bezlepkový

Celiakie je závažná alergie na gluten, který se primárně vyskytuje v produktech z pšenice. Překvapivě gluten se nachází v tisících dalších běžných potravin, což velmi ztěžuje život celiaků. Naštěstí existuje také spoustu potravin, které jsou přirozeně bezlepkové, jako je například právě čirok.

Posílí kosti

Díky působivému obsahu hořčíku přispívá konzumace čiroku i k posílení kostí. Hořčík je klíčový pro vstřebávání a udržování hladiny vápníku. Tyto dva minerály jsou také nedílnou součástí vývoje kostní tkáně a urychlují hojení poškozených nebo stárnoucích kostí.

Zlepšuje krevní oběh

Měď a železo se také nacházejí v čiroku a podobně jako hořčík a vápník pomáhá měď zvyšovat vstřebávání železa do těla. To znamená snížení rizika vzniku anémie. S dostatečným množstvím železa a mědi ve vašem organismu se zvyšuje tvorba červených krvinek, čímž se zvyšuje cirkulace krve, stimuluje růst a opravu buněk. Již jedna porce čiroku obsahuje 58 % denního doporučeného příjmu mědi.

Doplní energii

Přítomný niacin, také známý jako vitamin B3, je klíčovou složkou při přeměně potravin na použitelnou energii a palivo pro tělo. Tato přeměna živin na energii udržuje stabilní vaší energetickou hladinu po celý den. Pro představu jedna porce obsahuje 28 % doporučeného příjmu niacinu.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cirok, www.healtlhine.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat