Prostreno.cz

Při nadýmání nebo únavě nemusí být na vině jen lepek. Možná jste citliví na fruktany

Fruktany jsou jednou skupinou sacharidů. Zatímco většina lidí nemá žádný problém s jejich tolerancí, některým v těle způsobuje zmatek. Patříte k nim? Takhle to poznáte!

Podle studií se fruktany mohou skrývat za potravinovou intolerancí a přetrvávajícími gastrointestinálními potížemi. Pokud i vy trpíte neustálým nadýmáním, únavou, plynatostí nebo bolestmi břicha, nemusí za vašimi problémy stát tolik propíraný lepek. Kvůli nepříjemným projevům po konzumaci jistých potravin se však často stává, že je citlivost na fruktany zaměňována s laktózovou intolerancí.

Navíc lepek byl dlouho předjímán jako původce podráždění střev z důvodu jeho podobného vlivu na trávení u celiaků. Protože po vyřazení pšenice ze stravy se lidem výrazně ulevilo, zdál se být předpoklad správný. Teď se však ukazuje, že na vině mohou být specifické sacharidy – fruktany. Ty lze přitom nalézt v mnoha druzích ovoce a zeleniny, jako je cibule, artyčoky, česnek a zralé banány. Jsou i součástí různých druhů obilovin a zrn.

Fruktany versus lepek

Zatímco fruktany jsou typ sacharidů, gluten (lepek) je skupina složitých a nestravitelných glykoproteinů, která se nachází v mnoha obilných zrnech a pšeničných produktech. Negativní symptomy po konzumaci prvního i druhého nepatří k těm nejpříjemnějším. Lidé často uvádějí zácpu, nevolnost, bolesti břicha, nadýmání, plynatost, křeče či zvýšenou, v podstatě ničím nepodloženou únavu. Pokud trpíte těmito příznaky, snižte příjem fruktanových potravin.

Mezi ty nejrizikovější přitom patří chléb (respektive ječmen, žito, pšenice), špagety, artyčoky, růžičková kapusta, zelí, fenykl, česnek, pórek, cibule, hrách, grapefruit, rozinky, švestky, nektarinky, zralé banány, vodní meloun, mandle, kešu, pistácie, fazole, sójové boby, instantní káva a dokonce i heřmánkový čaj.

Jak se cítit dobře?

Citlivost na fruktany je skutečná věc, ale asi čtyři z pěti lidí si myslí, že ji nemají. Nedávná studie zaměřená na přezkoumání údajů 1312 dospělých potvrdila, že pouze 16 % těch, kteří pozitivně reagují na bezlepkovou dietu, je citlivých na lepek. Ten zbytek válčí s fruktany. Pokud tomu tak je i u vás, odborníci doporučují prvotně se soustředit na výběr bezlepkových chlebů, těstovin a obilovin. Vyloučíte fruktany a lepek zároveň, což vede ke zmírnění symptomů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat