Prostreno.cz

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Protože bílkoviny jsou základním stavebním kamenem všech tkání, jejich dostatečný příjem není radno podceňovat. Zahrňte tedy do jídelníčku hrášek, sladké brambory nebo quinoou, hned si navýšíte hladinku!

Funkce bílkovin v lidském těle jsou velice rozmanité. Tyto látky slouží k obnově a tvorbě buněk, tudíž úzce souvisí s hojením a regenerací. Zároveň se podílejí na budování svalů, co mluvit mají i do produkce hormonů a protilátek. Bílkoviny hrají zásadní roli také při hubnutí, neboť v důsledku snížení energetického příjmu slouží jako náhradní druh energie a prodlužují pocit zasycení. Slyšeli jste o tom, že je najdete jen v mléce, hovězím mase a vejcích? Co vás nemá, za jejich bohaté zdroje platí i tyto potraviny!

Hrášek, podceňovaná pochutina

Hrášek vypadá zcela nenápadně, ovšem jeho přínosy pro zdraví jsou téměř zázračné. Obsahuje totiž spoustu vlákniny prospívající trávení, která podle lékařů významně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Opomíjená luštěnina je rovněž nabitá vitaminy a minerály, jež zpevňují kosti, posilují imunitu, regulují hladinu škodlivého cholesterolu a pozor – zpomalují stárnutí. Na seznam pozitiv lze připsat i to, že šálek hrášku nabízí mnohem více bílkovin, tedy v porovnání s vajíčkem, ovšem oproti němu má zanedbatelné množství tuku a nulový cholesterol.

Quinoa, vzácný poklad Inků

Nejste-li moc na luštěniny, máte i jiné možnosti. Quinoa neboli merlík čilský je rostlina, jejíž domovinou je Jižní Amerika. Semena se tradičně používala jako obilnina a v moderním stravování se těší stále větší popularitě. Jedná se o potravinu, která je nejbohatší na bílkoviny, tedy alespoň ve srovnání s ostatními zrny. Rovněž se může pochlubit dvojnásobným množstvím vlákniny. I tento gastronomický poklad přispívá k regulaci hladiny cholesterolu i cukru v těle, podporuje vstřebávání výživných látek a předchází vzniku žlučových kamenů.

Batáty, prospěšná příloha

Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, což je silný antioxidant podporující imunitu. Pokud jim dáte v kuchyni šanci, nebudete litovat. Kromě posílení ochrany před virózami vám zlepší náladu, neboť stimulují produkci hormonu štěstí – serotoninu. Díky vysokému podílu draslíku pomáhají snižovat krevní tlak a podporují zdraví celého kardiovaskulárního systému. Co se týká bílkovin, tak těmi doslova překypují.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat