Prostreno.cz

Olej z maracuji je ideální pro klidný spánek nebo jako první pomoc na spálenou pokožku

Olej z maracuji má celou řadu prokázaných účinků na zdraví, jako například snižování oxidativního stresu, zvlhčení pokožky, prevence zánětu a svědění, pomoc při spánku, snížení stresu, zesílení respiračního systému, eliminace spálenin, zklidnění nervového systému a zmírnění menstruačních příznaků. Poznejte blíže tento přírodní zázrak a rozšiřte si svoji domácí lékárnu.

Maracuja olej je velmi populární v Jižní Americe, protože tato rostlina pochází z Brazílie a okolních zemí. Jeho účinná směs účinných látek a potenciální přínosy pro zdraví však umožnila její rozšíření po celém světě. Dokonce je používaný již tisíce let, a to hned v různých formách, dokonce i starobylým aztéckým impériem, nyní se čistá forma tohoto oleje často používá jako topický prostředek, neboť obecně se nedoporučuje požití, kvůli možné toxicitě. Přesto zodpovědné a mírné využití tohoto oleje může pomoci vašemu zdraví. Níže pro vás máme několik typických využití tohoto oleje, ale o vnitřním užití se vždy poraďte s odborníkem. 

Co obsahuje?

Maracuja olej je bohatý na obsah kyseliny linolové, kyseliny olejové, kvercetinů, flavonoidů, vitaminu A a C. V čem nám může díky svému působivému složení pomoci?

Eliminuje zánět

Díky vysoké hodnotě vitaminu C, bioflavonoidů, alkaloidů a dalších antioxidantů, které tento olej obsahuje, napomáhá eliminaci oxidativního stresu. Tyto antioxidanty jsou schopné eliminovat volné radikály a tím snižují riziko vzniku zánětu. 

Zklidňuje tělo i mysl

Jedním z nejsilnějších účinků tohoto oleje jsou jeho účinky zklidňující, které působí na celý nervový systém. To znamená, že přispívá ke snížení stresu, ale také může příznivě ovlivnit nervové poruchy, jako jsou svalové křeče a epilepsie. Zkrátka přispívá ke zlepšení nálady a zároveň umožní tělu relaxovat. 

První pomoc na spálenou pokožku

Sluníčko už nám pěkně hřeje a sem tam nějakému spálení sluncem neutečeme. Právě maracuja olej je skvělý prostředek pro první pomoc. Při lokální aplikaci na postižené místo dokáže přímo vysát teplo, zároveň eliminuje záněty a stimuluje hojení. Antioxidanty přítomné v tomto oleji mohou dále zabránit vzniku oxidativního stresu a buněčné mutace spojené s popáleninami, které mohou často vést k rakovině kůže a vzniku melanomu. 

Péče o kůži

Kromě hojení spálenin, můžete využít tento olej i k hojení ekzémů, psoriázy, růžovky i akné. Olej má antibakteriální i antioxidační látky, které mohou pomoci zlepšit vzhled pokožky, minimalizovat vrásky, věkové skvrny, a dokonce zvýšit pružnost pokožky. Navíc tento olej působí jako změkčovadlo, což znamená, že napomáhá udržovat v pokožce vlhkost a předchází vzniku suché pokožky a svědění. 

Zmírňuje menstruační křeče

Tradiční použití oleje z maracuji zahrnuje i jeho použití u žen, které procházejí bolestivou menstruací. Tento olej dokáže snížit křeče uvolněním svalů a minimalizací výkyvů nálad, přičemž pomáhá vyrovnávat hladiny hormonů. Snižuje také pocity úzkosti nebo deprese, které občas doprovázejí menstruaci. 

Pro dobrý spánek

Jako sedativum a uklidňující prostředek může být maracuja olej účinným pomocníkem při spánku a často se k tomuto účelu používá. Harman je jeden z druhů chemických sedativ v tomto oleji, který eliminuje příznaky nespavosti a neklidu, což vám pomůže k nepřetržitému a kvalitnímu spánku a budete se opět probouzet svěží. 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat