Prostreno.cz

Vaječný žloutek je plný cholesterolu a nasycených tuků

Vajíčka jsou skvělým zdrojem bílkovin. Žloutku se mnoho lidí z nějakého důvodu bojí. Přitom naprosto zbytečně!

Nutriční profil „žlutého terče“? Vitaminy A, D, E a K, omega-3 mastné kyseliny. Kromě toho žloutek obsahuje zdravější folát (kyselinu listovou), vitamin B12, cholin a dokonce antioxidanty – lutein a zeaxantin.

Hlavním důvodem, proč se experti v oblasti fitness snaží, aby jejich klienti od žloutků upustili, je obsah cholesterolu a nasycených tuků. Skutečnost ale není tak děsivá, jak se říká. Cholesterol a nasycené tuky nalezené v živočišných potravinách, a to včetně vaječných žloutků, mají několik přínosů pro zdraví. Níže je několik důvodů, proč byste se i vy měli přestat vyhýbat něčemu tak zdravému!

Mrtvice? A kde?

Vysoké hladiny cholesterolu v krvi nejsou spojeny s konzumací potravin s vysokým obsahem cholesterolu a těch tak zvaných potravin špatné stravy, jako je máslo, plnotučné mléko, živočišné tuky, červené maso a ano, vejce. Studie rovněž naznačují, že jejich konzumace nevede k srdečním onemocněním. Udává se, že množství zhruba šesti vajec za týden nezvyšuje šance na mrtvici – například.

Někteří odborníci na výživu nedoporučují jíst dvě vejce denně, ale bylo zjištěno, že to nemá vážný dopad na endoteliální funkci u zdravých dospělých. (Funkce endotelu je souhrnnou mírou srdečního rizika.) To podporuje myšlenku, že cholesterol v naší stravě nemusí být tak škodlivý pro kardiovaskulární zdraví, jak se dosud tvrdilo. Chirs Masterjohn, výživový poradce s doktorátem pocházející z univerzity v Connecticutu také říká, že když tělo nepřijímá dostatek cholesterolu, má tendence vyrábět si vlastní. Proto i v tomto případě mají vejce zelenou.

Cholesterol jako přítel

V lidském těle sídlí mnoho buněk, které by měly vzájemně reagovat, aby tělo fungovalo lépe. Cholesterol v tom všem hraje důležitou roli. Respektive tyto procesy usnadňuje. Je totiž důležitý pro některé činnosti, jako je buněčná signalizace či buněčné procesy. Jeden příklad za všechny? Cholesterol, coby prekurzor žlučových kyselin, je přínosný pro trávicí systém. Pokud vaše tělo cholesterol postrádá, může být trávící systém vážně ovlivněn.

Navíc spotřeba potravin s vysokým obsahem cholesterolu není vždy spojena s vysokou hladinou cholesterolu. Pravda, jeden vaječný žloutek obsahuje 210 miligramů cholesterolu. To je opravdu docela vysoké číslo, nicméně pouze 20 % našich hladin cholesterolu v krvi se získává prostřednictvím stravy. Zbytek je produkován játry, což je přirozený proces, tělo zkrátka cholesterol potřebuje.





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat