Prostreno.cz

Blíží se čas sběru léčivého lipového květu

Ještě nemáte žádný plán na víkend? Jeden nápad bychom možná měli. Pokud jste fanouškem bylinek a různých léčivek, popadněte košík a naplňte ho lipovými květy. Můžeme vás ujistit, že se vám po usušení budou náramně hodit!

Lípa srdčitá i velkolistá patří k běžným stromům, ovšem jejich květy jsou přímo zázračné. Věděli jste, že druhá polovina června a začátek července je jediné období v roce, kdy máte šanci si je nasbírat a nasušit? Tak na nic nečekejte a vyrazte na lov, protože tenhle přírodní „medikament“ doma oceníte hned z několika důvodů!

Generacemi uctívaná klasika

Každý jistě ví, že lípa je mohutným a vysokým stromem. Co už tak známé není, je fakt, že ta malolistá se dožívá až 600 let, její kolegyně velkolistá dokonce o 400 let více. Obě pak mají žlutavá květenství, která se sbírají i s přisedlým listenem. Následně se suší buď na vzdušném místě, popřípadě v umělých podmínkách, a to při teplotě do 35 °C. Dřevina, která svého času byla opěvovaným symbolem Slovanů, roste v nížinách i ve vyšších polohách. Potkáte ji ve smíšených lesích, často na jejich okrajích nebo na mezích. Lípy se hojně vysazují i do stromořadí a parků. Co všechno umí?

Spása od kašle i žaludečních patálií

V medicíně i lidovém léčitelství se lipové květy používají hlavně při chřipkách a onemocněních dýchacích cest, jako jsou infekce nosu, krku i průdušek. Lék z lůna přírody se hodí ke snížení teploty, usnadňuje vykašlávání a pomůže i v případě močových a ledvinových potíží. Zároveň přispěje k řešení zažívacích neduhů, neboť zatne tipec nadýmání, plynatosti, zácpě, střevním křečím i pocitu plného břicha. Tím je ale výčet zajímavých pozitiv teprve na začátku.

Konec nespavosti a bolesti hlavy

Lipový čaj preventivně působí proti zánětu žil, kornatění cév, angíně pectoris, infarktu myokardu a mrtvici. Rovněž báječně uklidňuje nervy při psychickém neklidu, úzkosti, nespavosti či depresi. Nelze mu odepřít ani to, že tlumí bolesti hlavy i migrény. Velmi se také doporučuje na posílení srážlivosti krve i podporu vylučování žluče.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat