Prostreno.cz

Libeček se bude vašemu trávení zamlouvat

Ruku na srdce, máte ve své bylinné zahrádce také libeček, nebo už jste dávno na tuto bylinku zapomněli? Naše babičky na ni nedaly dopustit a většinou nechyběl v žádné polévce nebo jej přidávaly do vařených brambor. Libečku se dříve také říkalo vopich, vlstek nebo apich, dnes se vrací zpátky na výsluní a právem se mu začalo říkat zelené maggi. Tuto bylinku oceníte nejen ve své kuchyni, ale má také spoustu příznivých účinků na naše zdraví. Tak co, dáte ji šanci?

Libeček je někdy mylně považován za tuzemskou bylinku, ale tato bylina pochází původem ze slunné Itálie, konkrétně z Ligurských Alp. U nás se jeho obliba rozšířila z Podkrkonoší do celých Čech a Moravy. Libeček obsahuje hlavně silice, je bohatý na vitaminy C a A. Podporuje vylučování soli z těla, povzbuzuje sekreci trávicích šťáv, podporuje činnost žlučníku a zmírňuje nadýmání. A to stále ještě není všechno. Co všechno vám může dát?

Zmírňuje alergické reakce

Libeček může být také skvělou první pomocí na mírnou alergickou reakci, má zklidňující a protizánětlivé účinky. A také obsahuje významné množství kvercentinu, který je přirozeným inhibitorem histaminů. Tímto způsobem můžete snadno snížit alergickou reakci vašeho těla. Libeček můžete užít jak vnitřek, tak aplikovat topicky na podrážděnou kůži.

Přírodní lék na akné

Díky svým zklidňujícím a protizánětlivým účinkům si můžete z libečku snadno připravit i pleťovou masku. Listy bylinky stačí jen jemně promnout v ruce a aplikovat na pokožku. Přítomné antioxidanty účinně bojují nejen s akné, ale také s kožní chorobou jménem psoriáza a dokonce zmírňují i první vrásky a tón pleti.

Silné antibakteriální účinky

Studie prokázaly, že látky obsažené v libečku, mají významný vliv na různé mikroby a cizí látky v organismu, které mohou způsobit celou řadu onemocnění. Tento výzkum nadále pokračuje a prozatím studie potvrdily pozitivní vztah mezi příjmu libečku a snížení rizika onemocnění bakterií E. coli, salmonely a dalších nebezpečných infekcí.

Podpoří zdravé trávení

Konzumací libečku potěšíte nejen své chuťové buňky, ale také celý systém zažívání. Účinné látky obsažené v této bylince zmírňují nadýmání, plynatost a snižují podráždění ve střevě. V poslední řadě podporují i peristaltický pohyb střev.

Detoxikuje ledviny

Přestože tento přínos není zatím podrobně popsán, vědci se domnívají, že libeček působí jako pozoruhodný typ diuretika, známý jako aquaretikum, které stimuluje močení, ale nevede ke ztrátě potřebných elektrolytů. Jedná se o mnohem zdravější formu vylučování, pokud se zrovna snažíte detoxikovat své tělo bez rizika dehydratace, čímž zvyšujete zdraví ledvin. Libeček můžete například přidávat do detoxikačních nápojů ze zeleniny i ovoce.

Bylinka pro ženy

Pokud vás trápí bolestivá menstruace, zkuste hned na začátku té příští zařadit do své stravy pár lístků libečku. Díky svým zklidňujícím schopnostem má i příznivé účinky na tyto běžné ženské problémy a navíc má pozitivní vliv i n a naši náladu, což je během „svých“ dnů velmi příjemný bonus.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat