Prostreno.cz

Zapomeňte na repelent. Konzumace těchto potravin vás před komáry ochrání

Zase vás celou noc svědilo komáří bodnutí, které vám ten létající prevít zanechal jako vizitku? Zkuste navýšit spotřebu rajčat, česneku nebo chilli papriček. Tyto potraviny totiž fungují jako spolehlivý odpuzovač hmyzu!

Připadá vám, že jste pro komáry tak nějak lákavější, než vaši přátelé? To nemusí být jenom pocit. Ostatně, odborníci sami připouští, že lidská pokožka vlivem obsahu chemických látek vydává určitý zápach. Ten je podle vědců pro krvelačný hmyz bud neuvěřitelně přitažlivý, nebo naopak nesnesitelný. S největší pravděpodobností tedy patříte do první ze zmíněných skupin, a proto musíte kupovat repelenty ostošest. Nebo ne?

Ochrana v podobě správného jídelníčku

Slyšeli jste někdy o tom, že vůně vaší pokožky se dá snadno změnit pomocí některých potravin? Když je budete jíst pravidelně, přestanete být pro komáry lákadlem. Co by tedy v letní a preventivní stravě nemělo chybět? Na to mají experti jasný názor!

Rajčata, dobro na talíři

O rajských jablíčkách se často mluví v souvislosti s obsaženými antioxidanty, zejména pak lykopenem. Toto unikátní barvivo chrání buňky před škodlivými radikály, které mohou způsobit i rakovinu. Dále posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu i riziko mrtvice a předchází krevním sraženinám. Už tohle jsou pádné důvody, proč jíst rajčata „po kilech“. Ovšem tyto plody mají ještě jedno plus – vysoký podíl vitaminu B. Ten má schopnost neutralizovat pach kůže, takže pro komáry už nebudete tak „voňaví“.

Česnek, král kuchyně

Všichni víme, jak skvělý česnek je – a zdaleka nejen kvůli tomu, že dokáže jakýkoli připravovaný pokrm povznést na vyšší úroveň. K jeho dobré reklamě přispívá hlavně to, že nabízí mnoho přínosů pro zdraví, včetně schopnosti léčit revmatismus, kornatění tepen, sklerózu nebo vysoký krevní tlak. Ale pozor, funguje i jako jedlý přírodní repelent! Za tuto schopnost česnek vděčí enzymu zvanému alicin. Mimochodem, ten kromě toho, že mění vůni těla, čímž odpuzuje komáry, také metabolizuje tukové buňky, tudíž je skvělým parťákem při hubnutí.

Chilli papričky, hmyzí stopka

Vyhýbáte se pálivým papričkám? Pak se nedivte, že vás nezvaní návštěvníci lačnící po krvi upřednostňují před ostatními. Podle odborníků je papričková složka kapsaicin báječnou prevencí před komářím štípnutím, tak se ďábelsky pálivé potravině zkuste nebránit. Třeba právě díky ní zažijete klidné večery…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat