Prostreno.cz

Na špatný dech povolejte pomeranč, fenykl a sůl

Za nevábným dechem nemusí stát jen nedostatečná ústní hygiena, to jste věděli? Příčinou téhle patálie, za kterou vás společnost nemilosrdně odsoudí, je celá řada zdravotních komplikací. Které to jsou a čím ústa zase osvěžit?

Z expertních odhadů vyplývá, že zápachu z úst neboli halitóze čelí asi pětina našinců. Ovšem alarmující jsou i další statistiky. Celá čtvrtina tuzemáků netuší, že tímto problémem trpí. Necelých 8 % přiznává, že si nečistí zuby každý den a ani nenavštěvuje stomatologa, proto svůj dech osvěžuje žvýkačkou – aby se jako neřeklo. Mimochodem, průměrná roční spotřeba žvýkaček v České republice činí 130 kusů na osobu. Že by právě kvůli halitóze? Ne vždy v ní má prsty špatná ústní hygiena…

Když se rýsuje problém, o kterém zatím netušíte

Pokud jste i vy v tomhle trochu nesví, zbystřete. Možná totiž máte zdravotní potíže a nepříjemný dentální zápach je právě jejich vizitkou. Odborníci se domnívají, že častými příčinami zkaženého dechu jsou zubní kazy, ustupující dásně nebo záněty jícnu a nosních dutin.

Strůjcem však klidně mohou být i kvasinky, kyselý reflux, jaterní potíže, onemocnění ledvin či diabetes. Za posledního viníka ze seznamu je považována rakovina, zejména tedy plic. Jste v šoku? Nikdo neříká, že jmenované choroby určitě máte, jen se to nedá vyloučit. A než se čistě pro jistotu vydáte na prohlídku k lékaři, můžete halitózu zmírnit těmito domácími prostředky.

Slaná voda, pomoc za hubičku

Kloktání slaného roztoku se jeví jako hodně spásné řešení situace. Sůl je mírně kyselá, proto pomáhá vyvážit alkalické prostředí, které jinak podporuje růst, vývoj a množení všemožných mikrobů. Právě oni mají nevábný dech na svědomí, takže když na ně vytasíte kuchyňské ochucovadlo, jistě se to pozitivně projeví.

Vsaďte na schopnosti bylinek

Příroda je mocná čarodějka a zná řešení téměř na každou neduhu. Jisté její byliny mají schopnost neutralizovat pachy díky obsaženému chlorofylu, což z nich dělá ideální prostředek na nevábně vonící problém. Hodně se v tomto případě osvědčil fenykl, ten je asi nejpoužívanější. Ovšem uplatnit se dá i máta, bazalka, petrželka, koriandr nebo kopr.

Nevyhazujte pomerančovou kůru

Použití pomerančové kůry na zdravotní a kosmetické účely není žádnou novinkou. Ostatně, celá léta se mluví o tom, že tenhle zlepšovák bělí zuby. Když si k němu přičichnete, zbavíte se nespavosti a dočkáte se úlevy i od astmatu. A to pořád není všechno! Pomerančový „odpad“ se báječně hodí i na špatný dech – stačí si jeho vnitřní stranou jemně potírat dásně.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat