Prostreno.cz

Červená fermentovaná rýže sníží hladinu cholesterolu

Ještě jste o ní neslyšeli? Červená fermentovaná rýže je velmi populární v Číně a Japonsku, kde je využívána k léčebným účelům, má řadu jedinečných účinků na lidské zdraví. A díky tomu její popularita roste a rozšířila se i do našich končin.

Na červenou fermentovanou rýži se nechává záměrně působit kvasinka Monascus purpureus. Tato rýže má na lidské zdraví řadu jedinečných účinků. V našich končinách je dostupná pouze jako doplněk stravy, ale v asijských zemích se v malém množství běžně konzumuje jako přírodní lék. Pokud se rozhodnete pro doplněk stravy obsahující červenou fermentovanou rýži, dodržujte doporučené dávkování, buď na příbalovém letáku, nebo zkonzultujte dávkování s lékařem. Vzácně se mohou objevit i nežádoucí vedlejší účinky.

A jaké jsou účinky červené fermentované rýže?

Snižuje hladinu cholesterolu

Červená fermentovaná rýže obsahuje monakolin K, známý také jako lovastatin, který snižuje hladinu cholesterolu a snižuje riziko srdečního infarktu, mrtvice a aterosklerózy. Je prokázáno, že denní příjem přírodního monakolinu K přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu, snižuje špatný LDL cholesterol, a naopak zvyšuje dobrý HDL cholesterol.

Zlepšuje funkce srdce

Snížením hladiny cholesterolu můžete vyvážit krevní tlak a eliminovat zbytečné namáhání kardiovaskulárního systému. To může vést ke snížení rizika kardiovaskulárních chorob.

Prevence proti rakovině

Tato forma rýže byla spojena se snížením hladiny triglyceridů, které jsou spojovány se snížením rizika tohoto onemocnění. Výzkumy však stále pokračují, přesto první výsledky tento fakt spíše potvrzují, než vyvracejí.

Eliminuje záněty

Statinové sloučeniny, které se nacházejí v těchto doplňcích stravy, nejenže snižují hladinu cholesterolu, ale také eliminují zánětlivé reakce a posilují imunitní systém. Tím napomáhají předcházet chronickým onemocněním a snižují riziko častých infekcí.

Zlepšuje hustotu kostí

Existuje korelace mezi konzumací červené fermentované rýže a úrovní kostní hustoty. Díky těmto účinkům posílí kosti a preventivně působí před vznikem osteoporózy.

Snižuje riziko vzniku metabolického syndromu

Metabolický syndrom postihuje lidi po celém světě a jedná se často o komplexní stav, který zahrnuje diabetes, vysoký krevní tlak, obezitu a vysoký cholesterol. Výzkum prokázal, že červená fermentovaná rýže je schopna předcházet a zabránit některým z klíčových rizikových faktorů tohoto syndromu.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat