Prostreno.cz

Šanta kočičí není jen pro kočky. Zažene bolest hlavy a zmírňuje menstruační bolesti

Šanta kočičí je často spojená s kočičími mazlíčky, ale její zklidňující účinky působí blahodárně i na lidský organismus. Výhoda této bylinky je i její dostupnost, zakoupíte ji sušenou, ve formě esenciálního oleje anebo si ji rovnou můžete vysadit do své bylinkové zahrádky. Poznejte všechny její příznivé účinky, tahle bylinka by vám neměla doma chybět.

Šanta se po staletí používá jako léčivá rostlina a také jako ochucovadlo. Jelikož obsahuje halucinogenní látky (byť v malé míře), její sušené listy se běžně kouřily. Žvýkání kořene se zase doporučovalo osobám plachým, aby jim dodalo více odvahy a průbojnosti. Kromě toho se odvar z šanty používal jako zklidňující čaj. Odvaru byly zase připisovány pozitivní účinky na plodnost a ženy si tento odvar přidávaly do koupele. A co ještě dalšího umí tato bylinka?

Úleva od stresu

Šanta kočičí má zklidňující účinky a může poskytnout úlevu od stresu a snížit chronickou úzkost. Také může pomoci zmenšit sekundární příznaky chronického stresu a posílit imunitní systém.

Pro klidný spánek

Tato bylinka je používána již řadu let k léčbě nespavosti. Její sedativní účinky pomáhají zpomalovat přirozené cykly těla a vyvolávají klidný a uvolněný stav. Pokud vás trápí nespavost, stačí si dát před spaním šálek tohoto čaje a uvidíte, že se konečně dočkáte klidného a ničím nerušeného spánku.

Zklidňuje podráždění žaludek a trávicí trakt

Šanta kočičí je zvláště účinná při odstraňování problémů zažívacího traktu, zejména zácpy, nadměrného nadýmání a křečí v břiše. Její relaxační a protizánětlivé účinky organických sloučenin tiší záněty v celém trávicím traktu.

Zmírňuje menstruační bolesti

U žen, které trpí bolestivými menstruačními křečemi, se často doporučuje alternativní léčba a tou jsou nejčastěji bylinné čaje, mezi takové zklidňující bylinky patří i šanta, protože může rychle zmírnit křeče a působící stres v těle. Navíc její sedativní mohou také potlačit další příznaky menstruace, jako jsou časté změny nálad a deprese.

Tlumí bolest hlavy

Šanta se ukázala jako velmi účinná při léčbě bolesti hlavy, dokonce i chronických migrén. Při bolesti hlavy působí účinně nejen popíjení čaje, ale také esenciální olej ze šanty, či pokud máte v dosahu čerstvou bylinku, můžete jen mnout lístek mezi prsty a dýchat její zklidňující vůni.

Urychluje léčbu nachlazení

Tato bylinka vyvolává pocení, což je často doporučováno alternativními lékaři pro léčbu běžného nachlazení. Co se týče nachlazení a chřipky, jedním z nejrychlejších způsobů, jak vyčistit tělo, je vyvolat pocení, při kterém se z těla odplavují toxiny. To platí zejména v případě horeček, kdy právě nedostatečné pocení zadržuje v těle toxiny a patogeny a tím se zpomaluje i celý léčebný proces.

Protizánětlivé účinky

Šanta obsahuje spoustu protizánětlivých látek, to znamená, že může být účinná při léčbě artritidy, dny, namožených svalů, bolestivých kloubů, a dokonce hemoroidů. Bylinku můžete užívat vnitřně i aplikovat topicky přímo na postižené oblasti.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat