Prostreno.cz

Když nejste ve své kůži, chybí vám dopamin. Rychle ho doplníte avokádem nebo čokoládou

Nejste tak docela ve své kůži? Třeba je to proto, že máte dopaminovou nouzi. Ale klid, lze to snadno a rychle napravit. Třeba tím, že budete jen tak rozjímat – a pak si pochutnáte na avokádu, banánech nebo tmavé čokoládě!

Máte pocit, že poslední dobou všechno stojí za starou bačkoru? Možná jste jen přepracovaní a zoufale potřebujete dovolenou. Ovšem co když je problém někde docela jinde? Třeba v tom, že vám v těle chybí dopamin! Co je tato látka zač a jak se její hodnoty dají „vyladit“?

Hnací motor, bez kterého to jde z kopce

Dopamin je silný neurotransmiter v mozku, který spadá do stejné kategorie jako třeba oxytocin, endorfin nebo serotonin. Funkcí má spoustu, ovšem primárně je uznáván jako chemikálie zodpovědná za motivaci, soustředění a energetickou hladinu. Kromě toho se dopamin přímo dotýká také schopnosti učit se. O náladách ani nemluvě! Právě on vám umožňuje prožívat pocity radosti, štěstí a vzrušení. Pokud jej máte nedostatek, žádný div, že se cítíte jako přejetí parním válcem! Co se dá udělat pro to, abyste ho přirozeně „dotankovali“?

Udělejte změny v jídelníčku

Produkce dopaminu se dá chutně a jednoduše nakopnout tím, že budete jíst potraviny, jež obsahují aminokyselinu tyrosin. Právě ona je jakýmsi palivem potřebným pro spuštění celého „výrobního procesu“. Zahrňte tedy do jídelníčku avokádo, banány, meloun, tmavou čokoládu, mandle, jogurty, vejce a kuřecí maso. Nutno podotknout, že zmíněnou aminokyselinu vám nabízí i zelený čaj.

Pronikněte do tajů meditace

Tím, že budete dělat nic, získáte vlastně všechno – není to trochu paradox? Je, ale přesně takhle to funguje. Vyjma toho, že meditace je účinným prostředkem pro psychickou regeneraci i zmírnění stresu, bývá odborníky také spojována s navýšením úrovně dopaminu. Máte tuto techniku úzce spjatou s konkrétním náboženstvím? Hoďte takové myšlenky za hlavu, jelikož ji může provádět úplně každý, a to bez rozdílu pohlaví, věku či vyznání.

Neseďte doma na gauči, hýbejte se

To, že jakýmkoli fyzickým pohybem se přirozeně zvyšuje množství endorfinů neboli šťastných hormonů, ví zřejmě každý. Jenže pozor, ani dopamin není výjimkou! Vědci dokonce naznačují, že i nenáročné činnosti, jako jsou třeba rekreační jízdy na kole, zahradničení či procházky v pomalém tempu, stimulují jeho produkci. Proč toho tedy nevyužít a nevyčarovat si optimismus téměř na počkání?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat