Prostreno.cz

Potraviny, které urychlují metabolismus. Co v jídelníčku nesmí chybět

Stále hubnete do plavek s tím, že ještě pořád není nic ztraceno? Protože pomocníků při shazování kil není nikdy dost, nezapomeňte si na nákupní seznam připsat čočku, pohanku, brokolici a dýňová semínka!

Snad o ničem jiném se právě v tomto období nemluví tolik jako o metabolismu. Čím rychleji totiž pracuje, tím více spotřebovává energie ze stravy a tím méně pak člověk přibývá na váze. Máte pocit, že ten váš je takový lenivější? Povzbuďte ho k akci správným jídelníčkem! Co by v něm chybět určitě nemělo?

Bílkoviny? Bez nich to nepůjde

Váš organismus zpracovává bílkoviny mnohem pomaleji – tedy oproti tukům a sacharidům. Přesně z toho důvodu se cítíte déle sytější a nehoní vás mlsná. Ovšem pozor, to není jediná výhoda, která ze zvýšeného příjmu proteinů plyne. Tělo na jejich zdlouhavé zpracovávání vydává více energie, takže metabolismus jede doslova na plné obrátky. Z čeho bílkoviny čerpat? Bohatými zdroji jsou kuřecí a krůtí prsa, hovězí maso, tuňák, losos, mléčné výrobky, vejce, quinoa, pohanka, oves, čočka a hrášek. Získat je můžete také z avokáda, dýňových semínek, mandlí nebo batátů.

Chilli papričky jsou sázkou na jistotu

Pálivé papričky jsou dietní trefou – a to přímo do černého. Ze závěrů nové americké studie zveřejněné v časopise Journal of Nutritition and Vitaminology vyplynulo, že každodenní konzumace této ďábelské potraviny zrychluje metabolismus přibližně o 25 %. Celé tajemství tkví v obsažené látce zvané kapsaicin, která podle odborníků navíc tlumí bolesti hlavy a stimuluje produkci šťastných hormonů, jež vám zlepší náladu. No vida, i hubnout se dá s úsměvem!

Brokolice, zelená pro štíhlé křivky

Brokolice je nejen chutná a nízkokalorická, ale i nesmírně zdravá. Proto na ni pějí chválu lékaři i výživoví odborníci všude, kudy chodí. Příbuzná květáku kromě toho, že reguluje škodlivý cholesterol, prospívá trávení a poskytuje ochranu před rakovinou, také značně podporuje metabolické funkce. Je to díky vysokému obsahu vápníku a vitaminu C. Tedy alespoň tak praví vědci, kteří se na schopnosti zeleného dobrodince zaměřili hned v několika studiích





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat