Prostreno.cz

Osvěžení během letních veder poskytne meloun, okurková voda nebo sůl

29.06.2022 | Zdraví a diety

Léto je tady a čeká nás pořádný zástup horkých dnů. K slunnému počasí patří i pořádná dávka pití a lehká jídla. Přinášíme vám několik tipů jak se osvěžit a zároveň dopřát vašemu tělo pořádnou dávku vitaminů a minerálů.

Okurková voda

Nejlepším osvěžujícím nápojem ve dnech, kdy padáte horkem, je chlazená okurková voda. Její příprava je až velice jednoduchá, chuť náramně osvěžující a její blahodárné účinky daleko předčí jiné nápoje. Oloupanou salátovou okurku zalijte vodou a dejte vychladit do lednice. Budete překvapeni, jak dobře voda chutná a osvěžuje. Podle chuti můžete přidat šťávu z citrusů.

Máta

Osvěžující účinky máty asi nemusíme dlouze představovat. Kdekdo ji má na své zahrádce a její větrové aroma dokonale doladí nejen chuť chlazených nápojů, ale i některých salátů. Máta navíc snižuje krevní tlak a má osvěžující a protizánětlivé účinky. Mentol, který máta obsahuje, skvěle navozuje pocit chladu.

Broskve

Pokud na vás jdou mdloby, není nic lepšího než broskve. Jsou bohatým zdrojem celé řady minerálů a vitaminů jako například draslíku, vápníku, sodíku, železa, zinku či hořčíku a niacinu, které pozitivně působí na duševní pohodu člověka.

Meloun

Díky velkému obsahu vody je meloun dokonalou svačinou do letních dnů. Proti dehydrataci vám pomůže i obsah železa, draslíku, betakarotenu a vitaminu C. Je také významným pomocníkem při problémech s ledvinami nebo močovým ústrojím.

Kokosové mléko a voda

Podle odborníků je kokosové mléko proti dehydrataci lepší než iontové nápoje. Navíc účinně působí proti stárnutí. Díky svému vysokému obsahu draslíku a minerálních látek je kokosová voda velmi vhodným nápojem do horkých dnů. Vysoký obsah enzymů navíc působí detoxikačně.

Sůl

Mírně osolená zelenina nakrájená na talířku vás báječně osvěží. Rozhodně to nijak nepřehánějte, ale obecně platí, že nedostatek soli je třeba v horkých dnech doplňovat, aby jí ledviny měly dostatek pro svou práci.

Obědvejte zlehka

Doporučenými jídly jsou zeleninové saláty s rostlinnými oleji, ryby, libové maso a ořechy. Vhodné jsou i těstoviny nebo celozrnné pečivo. Chybu neuděláte ani se zakysanými výrobky, jídly s tvarohem nebo čerstvým sýrem, to vám zajistí přísun kvalitních bílkovin.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat