Prostreno.cz

Přírodní prostředky na spálenou pokožku

Tak a je to. Pozdě bycha honit. Vaše pokožka volá o pomoc, je červená, podrážděná, oteklá a možná i posetá nevzhlednými puchýřky. Jak v případě spálenin, které má na svědomí nadměrné slunění, postupovat? Sáhněte do vlastní spíže!

Spáleniny se mohou léčit 3–7 dní, přičemž každý, kdo se s nimi setkal, ví, jak moc jsou nepříjemné. Sluneční paprsky, které se opřou do pokožky, ve skutečnosti představují akutní záněty kožních buněk způsobené ultrafialovým zářením slunce. Navíc si mnoho lidí neuvědomuje, že chemikálie, kterými se o svoji pokožku „starají“, v kombinaci se slunečním zářením způsobují podráždění. Naštěstí příroda nabízí řešení v podobě chladivých, uklidňujících léků. Co byste i vy měli v případě nouze použít?

Gel nebo krém z aloe vera

Aloe vera pomáhá léčit rány a předcházet zjizvení. Gel v jeho přirozené formě léčí a uklidňuje popáleniny. Stačí naříznout list a potírat gelem postižená místa – ideálně opakovaně.

Kokosový olej

Olej, který uklidňuje popáleniny a dokáže zařídit, že se vaše pokožka zahojí mnohem dřív? Kokosák! I jím potírejte postižené oblasti (podle potřeby).

Mléko

Mnoho lidí ani netuší, jak může být užitečné obyčejné mléko! Pokud nemáte k dispozici aloe vera nebo kosový olej, namočte gázu do mléka a aplikujte ji přímo na spálenou pokožku.

Hydroterapie

I vlažná lázeň nebo komprese s pomocí ručníků namočených v chladnější vodě pomáhá léčit škody způsobené sluncem. Nikdy však nepoužívejte horkou vodu, ta by problém mohla ještě zhoršit! Když voda, tak tak konzumovaná vnitřně. Slunce totiž dehydratuje vnitřek těla, takže je nutné dodržovat pitný režim, aby se zabránilo bolestem hlavy a únavě.

Bílý ocet

Bílý ocet je známý tím, že po aplikaci na pokožku zmírňuje bolesti při popálení sluncem. Aplikujte jako obklad, s pomocí malého ručníku namočeného ve směsi vody a octa. Není nic jednoduššího!

Slunečnicová semínka

Studie ukazují, že zvýšený příjem vitaminu E může pomoci snížit nepohodlí, které s sebou spáleniny přinášejí. Semena slunečnice, stejně jako řada dalších semen, jsou vitaminu E plná, proto zvyšte jejich příjem!

Vhodné esenciální oleje

Úlevu poskytne i ručník namočený ve vodě, která obsahuje pár kapek chladivých silic. Mezi oleje, které snižují popáleniny, přitom patří levandule, santalové dřevo, heřmánek či eukalyptus. Při léčbě spálené pokožky zároveň pomáhá čerstvý vzduch.

Zdroj: www.eatthis.com, www.firstaid.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat