Prostreno.cz

Jak vyléčit vyrážku a pálení od jedovatého břečtanu

Rostlin, které mohou poškodit zdraví, je mnoho. Máte na zahradě břečťan? Pak už možná víte, jak kontakt s ním bolí! Které fígle hojí vyrážku a pálení, které má na svědomí?

Mezi jedovaté rostliny v zahradě patří i břečťan (Hedera), který nebezpečí pro člověka představuje hlavně tehdy, kdy dojde ke konzumaci plodů. Dotek s mladými výhony břečťanu však může vyvolat alergickou reakci. Tento stav přitom charakterizují otoky, puchýřky, bolesti a leckdy i nesnesitelné svědění. Za všechno jmenované může rostlinný toxin urushiol (jeden z nejnebezpečnějších přírodních jedů na planetě).

Vedle intenzivního svědění a bolesti se kontakt s břečťanem projevuje také ve formě červených ran, intenzivních pocitů pálení či také horečkou. Problémy přitom obvykle přetrvávají po dobu několika hodin až do sedmi, deseti dní. Co na tyhle neduhy platí?

Jedlá soda

Účinný lék je k mání ve většině kuchyní. Je jím totiž jedlá soda, která krotí nejen svědění. Smíchejte 3 lžičky jedlé sody s čajovou lžičkou vody a vytvořte pastu. Tu naneste na postižená místa. Můžete také přidat 1/2 šálku jedlé sody do vany s teplou vodou. V této lázni odpočívejte aspoň 20 minut a podle potřeby proceduru opakujte.

Ovesné vločky

V hrnci s trochou vody povařte hrst ovesných vloček, které následně rozmixujte na pastu. (Ujistěte, že pasta drží na pokožce.) Ještě teplou medicínu naneste na pokožku (teplou, ne horkou) a takto ponechte do té doby, než vychladne. Proces podle potřeby opakujte. (Do pasty z ovesných vloček můžete přidat i čajovou lžičku jedlé sody.)

Ekologický jablečný ocet

Použijte čajovou lžičku organického jablečného octa přímo na infikovanou kůži. Jablečný ocet totiž pomáhá vysávat jed z pórů. Můžete také připravit obklad s pomocí bavlněného ručníku. (Opakujte podle potřeby.)

Aloe vera gel

Starověký léčebný prostředek na pokožku, tedy aloe vera, lze použít přímo na infikované oblasti. (Můžete koupit vysoce kvalitní organickou verzi ve většině obchodů se zdravou výživou, nebo ještě lépe, získat gel z listů.) Externí použití organické šťávy z aloe vera je taktéž účinné, nicméně ne tak jako v případě gelu.

Himálajská křišťálová sůl

Jedovatý břečťan způsobuje takový stav, kdy je pokožka mokrá a červená. Sůl tedy představuje ideální přírodní lék, neboť pleť vysušuje a vytahuje nadbytečnou vodu a jed z těla. Vytvořte tedy pastu s pomocí čisté vody a himalájské soli. Můžete se také spolehnout na teplou solnou lázeň, ve které je vhodné setrvat aspoň 20 minut.

Banánová vzpruha

Nemáte sůl, aloe vera a ani jedlou sodu? Použijte banán, respektive jeho slupku. Tou potírejte postižené oblasti do zlepšení stavu. Zabírá i „hlazení“ pokožky vychlazenou slupkou z okurky nebo studeným kouskem melounu. Vše vyjmenované poskytuje podrážděné pleti kýženou úlevu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat