Prostreno.cz

Mátový čaj zažene stres, zkrotí rozbouřený žaludek i špatný dech

Máta je skvělou bylinkou pro letní ochlazení organismu, má mnoho příznivých účinků na lidský organismus. Znali ho dobře již staří Egypťané, Řekové i Římané. Právě mátová příchuť patří mezi jednu z nejoblíbenějších na světě. Čaj si můžete připravit jak z čerstvých lístků, tak i sušených, případně stačí i jen pár snítků máty vylouhovat ve sklence čisté vody. A co vy nedáte na mátu dopustit? Poznejte všechny její přínosy.

Kdo by neměl mátu na zahrádce či za oknem v květináči. Máta zkrátka v posledních letech vede a není se čemu divit. Poznejte, co všechno tato bylinka dokáže.

Zlepšuje trávení

Mátový olej a mátový čaj jsou používány již po tisíce let k vyřešení různých trávicích a gastrointestinálních stavů. Mátový čaj je považován za jeden z nejlepších přírodních prostředků při léčbě nadýmání, plynatosti, žaludečních křečí. Celkově přispívá ke zlepšení trávení, urychluje trávení a stimuluje peristaltiku střev. Máta je vhodná jak při léčbě zácpy, tak i průjmů.

Zabraňuje nevolnosti a zvracení

Mátový čaj je antispasmodický, takže snižuje šance na zvracení a nauzeu, dokonce i v případě nevolnosti na lodi nebo v letadle. Snižuje bolesti žaludku a křeče, které často následují narušený rovnovážný aparát, a zároveň působí protizánětlivě.

Zvyšuje imunitu

Mátový čaj má antibakteriální vlastnosti, právě bakterie, jsou častou příčinou onemocnění, jako je horečka a kašel. Nejen, že tento čaj pomáhá léčit příznaky tohoto onemocnění, ale také jemu předchází. Máta obsahuje stopové prvky vitamínu B, draslíku, antioxidantů a vápníku, které pomáhají tělu přijímat živiny, aby mohlo lépe bojovaly s nemocemi a vykonávaly nezbytné funkce.

Snižuje horečku

Když se zamyslíme nad chladivým účinkem mentolu, nemyslíme vždy na horký šálek čaje. Však jednou ze základních složek máty je právě mentol, díky tomu tento čaj ochladí tělo uvnitř a zároveň způsobuje vnější pocení, což je důležité pro odplavování toxinů z těla.

Zlepšuje dýchání

Díky antispasmodickému efektu vás může mátový čaj zbavit i dráždivého pocitu, který vás nutí ke kašli. Máta přispívá k uvolnění svalů v krku a hrudníku, a tím eliminuje příznaky nachlazení a chřipky.

Odstraňuje špatný dech

Silná mentolová chuť a antibakteriální vlastnosti mátového čaje z něj činí ideální způsob, jak zlepšit rychle a efektivně zlepšit dech. Antibakteriální prvek zabijí bakterie, které mohou vést k halitóze, zatímco mentol v čaji eliminuje zápach a zanechává váš dech svěží a čistý!

Přispívá k redukci hmotnosti

Mátový čaj má hned dvě dobré vlastnosti, které podpoří váš štíhlý pas. Za prvé, jak již bylo řečeno urychluje metabolismus, tím i podporuje odplavování škodlivin z těla a podporuje absorpci živin. Druhá dobrá vlastnost je silné mentolové aroma, které pomáhá ovládat vaši chuť k jídlu. Takže není vůbec od věci přidávat si mátu i do sklenky studené vody.

Zmírňuje stres a napětí

Máte je také přírodním sedativem a díky tomu přináší rychlé zklidnění i pro naši mysl. Mátový čaj může snížit krevní tlak a teplotu těla, což vám umožní lépe se uvolnit a nechat váš stres odplout v zapomnění.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat