Prostreno.cz

Protivná rýma. Dejte si pozor, na vině nemusí být jen nachlazení

Nejde vám do hlavy, odkud se ta vaše rýma bere? Třeba jste se jen nachladili, nebo vám nedělají dobře všudypřítomné pyly. Taky ale můžete být těhotná, nebo čelit poruše štítné žlázy. Častým viníkem přetíženého nosu bývají i nevinně se tvářící nosní kapky!

Lékařská definice rýmy zní jasně. Jedná se o zánětlivé onemocnění, které se projevuje zduřením sliznic, čímž se průchodnost nosu hodně omezí. Také teď smrkáte ostošest a spotřeba papírových kapesníků vás samotné překvapuje? Pokud jejich časté nákupy vysvětlujete útokem alergenů, kterých je všude požehnaně, možná jste vedle, jak ta pomyslná jedle. Co když jsou příčiny téhle patálie úplně jiné?

Těhotenství. Nejste náhodou v očekávání?

Že gravidita se projevuje jen oteklými kotníky, ranními nevolnostmi a zvětšujícím se bříškem? To samozřejmě také, ovšem její vizitkou klidně může být i přetížený nos. Slyšíte něco takového poprvé? V podstatě se to dá jednoduše vysvětlit tak, že vlivem těhotenství a hormonálních změn dochází ke zduření nosních membrán a překrvení sliznice. Následně se objevuje vodnatá sekrece, kterou je třeba „vytlačit“, aby se jeden mohl zase svobodně nadechnout – ano, myslíme tím rýmu. Lékaři jsou toho mínění, že během těhotenství není žádnou výjimkou ani nosní krvácivost.

Závislost na nosních kapkách

Nosní kapky jsou dobrým sluhou, ale zlým pánem. Ostatně, pokud jste někdy alespoň letmo nahlédli do jejich příbalového letáku, jistě jste narazili na informaci, že toto „léčivo“ by se mělo užívat jen určitý počet dní. Důvod? Ten odhalilo již mnoho vědeckých studií. Jejich závěry se totiž podezřele často shodují v tom, že uživatelé, kteří si jimi „pomáhají“ dlouhodobě, si na nich postupně vypěstují závislost. To znamená, že jakmile kapky přestanete používat, ve stejném momentě vám z nosu poteče jako z vodovodu. A tím se ocitáte v začarovaném kruhu…

Nefunkční činnost štítné žlázy

Hypotyreóza je onemocnění člověka (i zvířat) charakterizované sníženou funkcí štítné žlázy. V důsledku nedostatečné produkce hormonů dochází k narušení všech metabolických dějů, což se podle odborníků projevuje spavostí, apatií, zimomřivostí, zácpou, nadměrným vypadáváním vlasů nebo právě onou rýmou. Možná, že vítr fouká právě odtud. Nechcete se čistě pro jistotu objednat na lékařskou prohlídku?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat