Prostreno.cz

Pektin z jablek a banánů je pro tělo velice užitečný

Pektin je typ vlákniny, která tvoří buněčnou stěnu mnoha druhů ovoce a zeleniny. K čemu je vlastně dobrý a proč byste si jeho příjem měli hlídat? S touto látkou budete zdravější a šťastnější!

Pektin se běžně vyskytuje v mnoha plodinách, jako jsou například banány a jablka. Hraje důležitou roli v zažívacích procesech, ale také v celkové fyzické pohodě. Zároveň bojuje proti stárnutí, což rozhodně není málo. Pokud vám ale tento výčet pozitiv nestačí, jsou tu i další důvody, proč jeho přísun navýšit.

Podporuje zdraví intestinální mikroflóry

Výzkumy ukazují, že pektin, který je běžně používán v potravinářském průmyslu, prokázal působivé účinky na prospěšné bakterie střev včetně zvýšení produkce specifických mastných kyselin s krátkým řetězcem. Zkrátka a dobře, skvělá podpora prospěšných bakterií!

Zajišťuje správnou hybnost střev

Kromě toho, že pektin poskytuje příjemné prostředí pro prospěšné bakterie a mastné kyseliny, jako je butyrát, pomáhá zajistit palivo potřebné pro tlusté střevo. To může mít pozitivní vliv na tok sliznice a hybnost střev. (Zachování těchto aspektů střevního zdraví má zásadní význam pro ochranu správné absorpce a pomáhá snížit riziko absorpce potenciálních alergenů ve střevě.) Navíc podle studie publikované v časopise Anti-Cancer Research strava bohatá na vlákninu, jako je pektin, může být klíčem k prevenci střevních nádorů.

Zvyšuje stravitelnost a absorpci rostlinných potravin

Studie na zvířatech ukazují, že přidání pektinu do krmiva může podpořit trávicí proces, což zvířatům umožňuje lepší přístup k živinám a minerálním látkám. Vědci se tak právem domnívají, že stejně to funguje i u lidí.

Snižuje hladinu cholesterolu

Studie jednoznačně prokazují, že užívání pektinu z přírodního zdroje snižuje LDL, tedy tak zvaný špatný cholesterol, a to až o 10 procent. I tohle zní dost lákavě! Pektin je také spojován se stabilizací hladiny glukózy v krvi. Jelikož zpomaluje trávení a vyprazdňování žaludku, tělo lépe absorbuje sacharidy z jídla, což udržuje hladinu glukózy stabilní. A z čeho pektin čerpat?

Jeho hlavním „dodavateli“ jsou broskve, jablka, pomeranče, grapefruit a meruňky. (Jen pro příklad, jedna malá broskev obsahuje 0,91 gramu pektinu.) Pektin obsahují i některé druhy zrn, například kukuřičné vločky.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat