Prostreno.cz

Ušní infekce vyřeší oreganový olej

Kdy a na co se dá použít oreganový olej? Jestli stále tápete, jak s ním naložit, věřte, že možností existuje hned několik.

Oreganový olej je extrahován z listů rostliny oregano (Origanum vulgare), trvalé bylinky patřící do rodiny Lamiaceae. Tahle rostlinka krásně voní a navíc pomáhá s mnoha zdravotními problémy. Jakými konkrétně? V tomhle se na ní můžete spolehnout!

Tuhost a bolestivost

Ať už jsou vaše svaly bolavé nebo vaše klouby tuhé, oreganový olej si s tím či oním poradí. Může být použit lokálně, zbavuje bolesti a nepohodlí. Smíchejte jej (50/50) s organickým olivovým olejem a naneste na postižené oblasti.

Sezonní wellness

Dojeli jste k moři, ale znenadání vás přepadl pocit svědění v zadní části krku. Jejda, máte pocit, že se o vás cosi pokouší. 3 až 6 kapek oreganového oleje užívejte těsně před jídlem, a to každý den po dobu 5–10 dní. Olej působí antisepticky a dezinfekčně.

Trávicí problémy

3–6 kapek oleje užívejte 2–3krát denně (opět těsně před jídlem). Vysoká hladina tymolu a karvakrolu uklidní rozrušený žaludek a pomůže s trávením. Nikdy nevíte, co se vám na dovolené může stát!

Ušní infekce

Smíchejte 1 díl organického oreganového oleje ve stejném množství organického olivového oleje a naneste na vnější stranu ucha. Pro děti by směs měla vypadat následovně: 25 % oreganový olej a 75 % olej olivový. Nikdy nenanášejte oreganový olej přímo do ucha!

Kousnutí hmyzem a bodnutí

Chystáte se na výlet? Vezměte si s sebou směs organického oreganového oleje a olivového oleje. (opět v poměru 50/50). Směs pomáhá neutralizovat a extrahovat jed po napadení hmyzem nebo bodnutí, a může dokonce pomoci při alergických reakcích, za které mohou vosy a včely. (Jednoduše aplikujte na zduřenou oblast.)

Migréna a bolesti hlavy

Již několikrát uvedená směs oreganového a olivového oleje se osvědčuje i při bolení hlavy („oliváč“ přitom může nahradit i olej kokosový). Stačí směs natřít mezi obočí a po celém čele. Můžete také čichat výpary, které pro změnu pomáhají dutinám.

Menší popáleniny

Oreganový olej může okamžitě poskytnout úlevu od bolesti, například v případě puchýřků. Zkombinujte 1 kapku oreganového oleje s 1 čajovou lžičkou olivového oleje a aplikujte na postiženou oblast. Stejné množství použijte i v případě bolestí zubů nebo úplavice (infekční průjmové onemocnění).

Zdroj: www.firstaid.com, www.lifewithherbs.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat