Prostreno.cz

Proč je pro vaše záda dobré spát přímo na podlaze

Možná se vám zachtělo spát třeba ve stanu. Po ruce nic nemáte, tedy kromě podlahy. Co tím způsobíte, pokud si na ní ustelete „jen tak“? Tohle jsou pro a proti spaní na podlaze!

Důvody, proč lidé spí na podlaze, se mohou lišit. Zatímco někteří lidé tak činí z terapeutických důvodů, jiní to dělají na základě své kultury. Názory na to, zda je to zdravé, se však liší, a to navzdory tomu, že si příznivci „rovného spánku“ nemohou vynachválit zmírnění bolestí zad a kloubů. Co je na tom všem pravdy?

Je těžké najít seriózní vědecké práce na toto téma. Každopádně je známo, že měkké matrace neposkytují druh podpory, která by vedla k řádnému držení těla během spánku, často proto jejich používání souvisí s problémy s páteří. Z tohoto důvodu spánek na tvrdém povrchu může být velmi prospěšný pro záda a páteř. A to je jeden z důvodů, proč jej někteří preferují.

Tak trochu jiný odpočinek

Pak jsou tu lidé, kteří se rozhodnou spát na podlaze z ergonomických a kulturních důvodů. Příkladem jsou například Japonci, podle kterých podlaha pomáhá při vyrovnávání a cirkulaci spinálních buněk, což vede ke zdravějšímu a produktivnějšímu životu. Zaujala vás tato myšlenka?

Pokud uvažujete o přestěhování z měkké postele a matrace na podlahu, je třeba postupovat opatrně. Použijte tenké rohože (třeba ty na jógu) a spěte na zádech. To maximalizuje zdravotní výhody. Pokud dáte přednost ležení na břiše nebo na boku, své páteři nepomůžete.

Ze zřejmých důvodů se snažte najít si pohodlné místo na koberci, je to totiž mnohem pohodlnější než dřevo nebo dlažba. Zároveň se ujistěte, že máte dostatek prostoru, nejste utiskováni nábytkem a že podlaha, na které spíte, je čistá.

Vzhledem k tomu, že podlaha neklesá jako matrace, budete potřebovat pouze jeden polštář, abyste dosáhli stejné výšky potřebné k podpoře hlavy a krku. (Použití spacích pytlů má dvojí výhodu. Můžete mít „něco nad sebou i pod sebou“.

Co říkají ostatní o spánku na podlaze?

Na podlaze hodně záleží. Betonová, keramická nebo hrubá dřevěná podlaha vhodná není. To, co chcete, je dlažba, plochá a čistá podlaha, která bude podporovat záda a páteř,“ uvádí jeden z příznivců.

Čínská medicína říká, že není moudré spát na studené podlaze po dobu několika hodin, protože vyzývá špatný jin do našich systémů. Vždy v těle potřebujete udržovat teplo. Tím se pomáhá předcházet dalším zdravotním problémům,“ dodává druhý podlahový spáč.

Je těžké říci, zda to pomáhá nebo ne. Pokud necítíte bolesti v zádech, pravděpodobně neuvidíte žádné zlepšení,“ podotýká třetí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat