Prostreno.cz

Zase jste ponocovali? Co s vaším mozkem udělá nedostatek spánku

Že když člověk spí málo, jeho tělu to moc neprospívá, o tom už asi nikdo nepochybuje. Ale co hlava? I na ni má spánková deprivace drtivý dopad! V sázce je prý zvýšené riziko demence a depresí. A také zhoršené reflexy!

Zase jste ponocovali? A co hůř – je to za poslední dobu už vícekrát? Ať už za to mohou nutné resty a dodělávky do práce či nová epizoda vašeho oblíbeného seriálu, pořádně riskujete. Proč není doporučení ohledně osmi prospaných hodin pouhým lékařským výkřikem do tmy, ale dobře mířenou radou?

Kdo nespí, ten je v ohrožení

Na to, že nedostatek spánku má téměř zhoubné účinky, lékaři upozorňují dnes a denně. Dlouhodobá nadmíra bdělosti si často vybírá svou daň v podobě zvýšeného rizika nadváhy, cukrovky, srdečních chorob nebo dokonce rakoviny. Ve hře jsou ale také chronické bolesti a záněty, takže vážně nic moc vyhlídky. Když má spánková deprivace tak neblahé účinky na tělo, přemýšleli jste někdy nad tím, co dokáže udělat s mozkem? Tady je odborná prognóza snad ještě děsivější. Takže, co vám tedy hrozí, když budete spát málo?

Zpomalené a zhoršené reakce

Americká studie zveřejněná v prestižním vědeckém časopise Nature, prokázala, že spánkový deficit je srovnatelný s opilostí. Výzkumníci na jejím základě tvrdí, že jedinec, který je vzhůru 24 hodin, reaguje jako po vypití zhruba pěti „tvrdých“ alkoholických nápojů. No dobře, asi těžko zůstanete bdělí tak dlouho, ale pro představu to asi stačí, viďte?

Hrozba jménem demence

Také jste slyšeli o tom, že alkohol ničí mozkové buňky, proto před jeho neuváženou konzumací experti varují? Tak si představte, že podobně působí i nedostatek nočního odpočinku. Tedy alespoň tak to vnímají američtí lékaři, kteří se netají názorem, že třídenní spánková deprivace vážně poškozuje některé mozkové buňky, což výrazně zvyšuje pravděpodobnost Alzheimerovy choroby a demence. Hádáme, že dnes „zalehnete“ do peřin o něco dřív, že? Dobře děláte, je to jistá forma prevence a ochrany vašeho duševního zdraví!

Stres a těžké deprese

Když jste nevyspalí, vytočí vás i sebemenší banalita, protože se podstatně snižuje odolnost vůči stresu. Jenže pozor – podrážděnost není to jediné, co můžete kvůli častému ponocování „vyfasovat“. Dlouhodobé rozčarování v kombinaci s nervozitou vede podle psychologů k vážným depresím, jejichž léčba se bez léků a pomoci specialisty v žádném případě neobejde…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat