Prostreno.cz

Jsou oblíbené proteinové tyčinky opravdu zdravé?

Vzhledem k rozmanitosti proteinových tyčinek, které jsou na pultech obchodů k dispozici, je přirozené spojovat je se zdravými stravovacími návyky a jakousi módní vlnou. Měli byste jí podlehnout i vy? A co je pravdy na tom, že proteinové tyčinky nejsou tím, za co se vydávají?

Proteinové tyčinky patří k běžné součásti jídelníčků mnoha lidí. Nelze jim upřít, že rozhodně hrají roli při budování svalové hmoty. Je zajímavé, že většina kousků poskytuje 6 gramů bílkovin, což je informace, na kterou většina konzumentů slyší. Bílkoviny? Hurá! Ale co ten zbytek? Jsou tyčinky tak dobré, jak tvrdí výrobci? Neskočte jim na špek!

Rychlé řešení chutí i hladu?

To, jestli rychlá svačina nebo „zdravý mls“ v líbivém obale patří do vaší tašky, ve skutečnosti závisí na mnoha faktorech.  Obsah bílkovin napomáhá k pocitu sytosti, zatímco přidané minerály a vitaminy vyplňují nutriční mezery. Do této chvíle to zní dobře.

Problémem však je, že některé kousky obsahují umělé přísady a hlavně příliš mnoho cukru. Proto je důležité kontrolovat informace na obale a nebrat tyčinky za náhradu vyvážené stravy. Nutno však podotknout, že ne každá proteinová tyčinka je stejná.

Ve většině případů se jedná o poměrně slušné složení s poměrem 40 % sacharidů, 30 % tuku a 30 % bílkovin. Je však možné najít proteinové tyčinky s vysokým obsahem bílkovin až do výše 50 %. (Ty jsou vhodné pro lidi, kteří se pokoušejí budovat svalovou hmotu.)

Jak je to s umělými přísadami?

Je pravda, že většina bílkovinných tyčinek poskytuje makronutrienty (mezi makronutrienty nebo také makroživiny se řadí sacharidy – cukry, lipidy – tuky, proteiny – bílkoviny a alkohol), stejně jako minerály a vitaminy, ale neobsahují bioflavonoidy ani fytochemikálie, které se nacházejí v čerstvé zelenině a ovoci.

Některé bílkovinné tyčinky s nízkým obsahem karbidu jsou navíc dodávány s umělými sladidly, které mají kontrolovat počet kalorií. Ochráncům přírody se zároveň nelíbí ani přítomnost frakcionovaného oleje z palmových jader, který má vysoký obsah nasycených tuků. Je to tedy pro a proti. Odborníci na výživu také apelují, že nadměrný příjem proteinových tyčinek může způsobit řadu zdravotních problémů, včetně průjmu.

Kdo nečte, neví!

Proto se rozhodně vyplatí kontrolovat obsah kalorií, znát podíl cukru a mít přehled o nezdravých přísadách. Nepodléhejte reklamním trikům a nepovažujte proteinové tyčinky za primární zdroj bílkovin, spíš jen jeden ze způsobů mlsání, například během sportovní aktivity nebo při cestování.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat