Prostreno.cz

Pište si deník. Podle psychologů pomáhá od stresu a zlepšuje paměť

Už dlouho přemýšlíte nad tím, že byste si našli nějaké nové hobby? Chopte se iniciativy, tužky i zápisníku. Psaní deníku možná bude přesně to pravé! Nebo si nechcete zlepšit slovní zásobu a hodit se do psychické pohody?

Že jste si deníček poctivě vedli někdy na základní škole a teď, v dospělosti, by vás něco takového ani ve snu nenapadlo? Možná není od věci hodit tuhle skepsi za hlavu. Jde totiž o relaxační činnost s přímo terapeutickými účinky! Proč nad dokumentováním svých myšlenek a každodenních zážitků alespoň popřemýšlet?

Trenažer myšlení i paměti? Takhle to funguje

Je asi zbytečné zastírat, že v dnešní době chytrých telefonů, tabletů a počítačů je rukopis už trochu retro. A to je pořádná škoda – pro nás všechny. Psycholožka Karin James, která působí na kanadské univerzitě Manitoba, zastává názor, že psaní vlastní rukou má pozitivní vliv na kreativitu, paměť a slovní zásobu. Zároveň blahodárně ovlivňuje myšlení, učení i celkové pochopení informací. Jste překvapení? Výčet pozitiv ještě zdaleka nekončí…

Lék na všudypřítomný stres, co se hodí

Výše jmenovaná odbornice lidských duší se rovněž domnívá, že když se upřímně „vymluvíte“ na papír, lépe si utřídíte myšlenky, snáze se vyrovnáte s chybami, kterých jste se dopustili, a ještě se zbavíte stresu. Říkáte si, že to možná stojí za pokus? No výborně, začít můžete vlastně okamžitě. Co je potřeba zařídit? Stačí udělat pár věcí!

Výběr správných pomůcek

První věcí, nad kterou je třeba se zamyslet, je ta, kam své záznamy hodláte zapisovat. Preferujete obyčejný školní sešit? Nebo spíš zamykací zápisník, protože máte obavu z nepovolaných očí? To je čistě na vás, přece jen vám výběr vhodných pomůcek musí „sednout“.

Vyčlenění přesného času

Většina lidí má nabitý program, ve kterém se chvíle volna hledají jen těžko. Je to přesně váš případ? Pak byste si podle psycholožky Karin James měli stanovit přesný čas, jenž psaní věnujete. Může to být ráno před snídaní, při odpolední kávě, po večeři, před spaním… Koneckonců, nebudete sepisovat paměti, takže nějakých 20 minut si jistě najdete.

Upřímnost

Aby psaní deníku splňovalo svůj účel, jeho majitel by měl „mluvit“ pravdu, a to za všech okolností. Není třeba pozměňovat své postoje, události, názory i myšlenky, aby to všechno lépe vypadalo. Tudy cesta nevede! Jednou si své dílo jistě přečtěte, tak k sobě buďte upřímní. Jedině tak má sonda do vašeho nitra ten správný význam!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat