Prostreno.cz

Elektrické osvěžovače vzduchu jsou hrozbou pro zdraví

Máte doma osvěžovač vzduchu? A věříte tomu, že je to zdravá věc? Tak tomu ani za mák nevěřte. Obsahuje nebezpečné látky, které zvyšují riziko rakoviny, neplodnosti, astmatu a alergie. Co všechno dýcháte, aniž byste o tom věděli? Tohle vás pěkně vyděsí!

Elektrický osvěžovač vzduchu. Zařízení, které se připojí do zásuvky, a ihned se místností začne linout vůně, jejíž intenzitu lze dokonce nastavit podle svého. Stačí opravdu málo a jeden může v obýváku inhalovat aroma borovicového háje, jablečného sadu, lesního potoka nebo středomořského vánku – zkrátka jako by byl přímo ve středu dění. Používáte tento „domácí parfém“ i vy? Pak vás musíme upozornit, že vůbec neděláte dobře. V čem je problém?

Poznejte svého nepřítele

Elektrické osvěžovače fungují na principu technologie tepelné indukce, která pomocí speciálního „tepla“ působí na obsaženou vnitřní náplň, což způsobuje neustálé uvolňování vůně. Jeden by řekl, že něco takového je mnohem lepší a „vychytanější“ – oproti aerosolovým sprejům, o nichž se říká, že mají negativní vliv na ozonovou vrstvu. Pravda je bohužel úplně někde jinde. Složení těchto vůní do zástrčky prý pořádně škodí zdraví – a to u všech, kteří s nimi přijdou do styku. Co tedy vlastně čicháte?

Ftaláty. S těmi není radno si zahrávat

Ftaláty jsou sloučeniny, jež se používají hlavně jako změkčovadla plastických hmot. Když americká Rada pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC) testovala elektrické osvěžovače, zjistila, že převážná většina z nich tyto látky obsahuje – a to i v případě, že se dané výrobky tvářily jako přírodní (tedy alespoň to bylo uvedeno na obale).

Ftaláty si ale lékaři už pěkných pár let spojují s hormonálními abnormalitami, reprodukčními problémy a vývojovými vadami dětí. Podle nich i malé množství může vyvolat astma či alergické reakce, mužům údajně nenávratně poškozuje spermie. Objevují se i taková tvrzení, že dlouhodobá inhalace ftalátů zvyšuje riziko rakoviny a poškozuje játra i ledviny – lidem i domácím mazlíčkům. Tohle bohužel není to jediné, z čeho koukají problémy. Jaká je další sporná složka osvěžovačů, které mají v názvu plug-in?

Formaldehyd a naftalen? Máte je doma

Podle výše zmíněné ekologické organizace s ftaláty dýcháte také formaldehyd – jeden z nejznámějších karcinogenů. Již několik studií poukázalo na to, že dráždí dýchací cesty, nahrává vzniku respiračních chorob a oslabuje imunitní systém. Vystavujete se prý i působení naftalenu, který je těkavý a hořlavý. Ten podle odborníků zvyšuje pravděpodobnost rakoviny plic a poškozuje tkáně. Jak vidno – nic moc bezpečného. Ještě pořád si něčím takovým chcete ovonět domov, nebo vás názor expertů nechává naprosto v klidu?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat