Prostreno.cz

Potravinové zdroje fosforu, které vám zachutnají

Honí vás mlsná? Dejte si kousek sýra, hrst ořechů nebo lžičku semínek. Tím uděláte radost svým chuťovým buňkám, a navíc si v těle zvýšíte hladinku fosforu, který je nepřítelem únavy i zubních kazů!

Fosfor. Nemáte ani páru o tom, k čemu slouží? Tento nepostradatelný minerál podporuje zdraví i celkovou kondici zubů, reguluje správnou funkci ledvin a bojuje proti únavě. Dále hraje důležitou roli v činnosti štítné žlázy, úzce souvisí s pravidelností srdečního tepu, a neobejdou se bez něj ani mozkové funkce. Jak vidno, hlídat si jeho hladinku je prostě třeba! Z jakých zdrojů ho můžete čerpat, abyste pokryli jeho denní doporučovanou dávku, což je přibližně 700 mg? Naservírujte si třeba tohle!

Semínka. Dobrota s bonusem

Slunečnicová, chia, lněná, dýňová či sezamová? To máte úplně jedno, protože všechny tyto „semínkové druhy“ nabízí poctivou dávku fosforu. To ale ještě není všechno, protože vám zajistí také adekvátní podíl zkrášlujícího vitaminu E, bílkovin, železa, nasycených mastných kyselin a vlákniny. Tak na co ještě čekáte? Stačí si vybrat, kterým dáte přednost.

Sýr je dobrý nejen k vínu

Jste na sýry? No výborně, pak vás dozajista potěší informace, že i tyto lahodné mléčné výrobky úroveň zmiňovaného minerálu dokáží navýšit. Pokud se ptáte, které konkrétně, v obchodě určitě nepřehlížejte parmazán, mozzarellu, goudu i klasiku v podobě eidamu. Jejich konzumací prospějete svému tělu více, než si vůbec myslíte. Jak to?

Jmenované sýry překypují také vápníkem, který je nezbytný pro udržení správné hladiny krevního tlaku a ovlivňuje funkce svalů, včetně toho srdečního. Zároveň přispívá k činnosti střevních buněk a má co mluvit i do metabolismu. Někteří experti v něm dokonce vidí účinnou prevenci rakoviny tlustého střeva!

Dejte si hrst ořechů, prospěje vám to

Když je řeč o neskromných zásobárnách fosforu, na seznamu zdrojů by určitě neměly chybět vlašské ořechy. Ty jsou, jen tak mimochodem, již mnoho let považovány za výbornou „mozkovou výživu“, neboť v sobě ukrývají velké množství omega-3 mastných kyselin, jež pozitivně ovlivňují kognitivní funkce. Alespoň tak to naznačují závěry jisté kalifornské studie, které rovněž poukazují na to, že denní dávka pěti až osmi kousků snižuje cholesterol o 20 %. A souběžně s tím toto množství reguluje krevní tlak a posiluje imunitu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat