Prostreno.cz

Kurkuma v těhotenství. Je bezpečné ji jíst?

Obvykle musí každá žena během těhotenství věnovat pozornost věcem, které konzumuje. Některé totiž mohou poškodit dosud nenarozené dítě. Je v tomto ohledu bezpečná třeba taková kurkuma?

Obecně platí, že kurkuma je považována za nezávadnou. V případech alergické reakce se však její konzumace nedoporučuje, a to ani v těhotenství. A co když to vaše probíhá normálně? Jisté výhody i nevýhody tu pochopitelně jsou!

Použití při vyrážkách a akné

Kurkuma, při použití lokálně na kůži, je během těhotenství vítaná. A vlastně i užitečná. Vzhledem k hormonálním změnám se často objevují změny kůže a kožní problémy, ke kterým patří vyrážky a akné. Za tímto účelem je vhodné smíchat kurkumu s medem a tuto směs aplikovat na postižené oblasti.

Použití při pigmentaci

Kurkuma je skvělým přírodním prostředkem řešícím pigmentaci během těhotenství. Pro tento účel je třeba udělat hladkou pastu z okurkové šťávy, limetové šťávy a kurkumového prášku. Aplikujte na postižené oblasti a nechte 20 až 30 minut působit. Poté opláchněte vlažnou vodou. Když se tato kurkumová pasta používá při graviditě, pomáhá snížit tvorbu melaninu, který stojí za vznikem tmavších skvrn pokožky.

Použití jako koření

Kurkuma se běžně používá k okořenění potravin, zejména v indické kuchyni. Obecně posiluje imunitní systém matky i dítěte, neboť jedna lžíce obsahuje asi 3 mg železa a asi 2 mg vitaminu C. Pokud si tedy s její pomocí zhruba dvakrát týdně ochutíte svoje oblíbené jídlo, je to v pořádku. Aspoň tak to hlásá Lékařské centrum Univerzity v Marylandu. Vyšší množství může v posledním trimestru způsobit stimulaci dělohy, což vede ke kontrakcím a tím pádem i předčasnému porodu. Některé ženy v souvislosti s kurkumou zároveň hlásí problémy při kojení.

Kurkuma se v každém případě nedoporučuje těhotným ženám, které mají tendenci krvácet, protože se odhaduje, že inhibuje agregaci krevních destiček. Spotřeba kurkumy ve velkých dávkách během těhotenství může vést k různým gastrointestinálním příznakům, jako je zvracení, pálení žáhy, porucha trávení a dokonce i průjem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat