Prostreno.cz

Vřes obecný je dobré si nasušit do zásoby

Tuhle jste při procházce narazili na keřík s krásnými růžovofialovými květy? Doporučujeme vrátit se na ono místo znovu – a s košíkem. Tenhle poklad totiž léčí nachlazení, revmatismus, ledvinové kameny i záněty močového měchýře.

Břes, erika, jindavec, chvojčina nebo modrý rozchod – to jsou jen některé lidové názvy bylinky, která se ve středověku používala jako přísada do piva. V této době se také věřilo, že vřes přináší štěstí a zároveň chrání proti zlým silám. K čemu může posloužit konkrétně vám?

Fialová krása s velkými schopnostmi

Vřes si v přírodě nelze splést. Je to nízký a stálezelený polokeř, jehož čtyřčetné růžovofialové květy jsou seskupeny do jednostranných hroznů. Jako naprostá vzácnost se vyskytuje v Severní Americe – ovšem jen na několika místech. U nás, tedy v Evropě, tvoří tenhle keřík rozsáhlé porosty, které byly kdysi dokonce potravou pro ovce.

Vřes naleznete zejména v oblastech kyselých a křemičitých lesních půd nebo na rašeliništích. V srpnu a září se sbírá celá kvetoucí nať, a to do té doby, dokud není úplně dřevnatá. Bylina se následně suší ve svazečcích na stinných místech, umělé sušení se v jejím případě nedoporučuje, jelikož by mohlo dojít k enzymatickému štěpení účinných látek. Co všechno umí?

Medikament na revma i ledvinové kameny

V medicíně, farmacii i lidovém léčitelství se vřes pro své močopudné a protizánětlivé působení využívá při nemocech vylučovacích orgánů, jako jsou ledvinové kameny nebo záněty močového měchýře. Uplatní se i v případě kloubního revmatismu a zvětšené prostaty. Vzhledově přitažlivý keřík se také báječně hodí na uklidnění celé nervové soustavy, přičemž dokáže rychle zahnat nespavost. Jaké jsou další vlastnosti rostliny, po níž Slované dokonce pojmenovali osmý měsíc v roce, který nesl název vřeseň?

Pomoc při nachlazení i horečce

Vřes obecný je rovněž vřele doporučován lidem, které trápí otoky nohou či rukou. Ocení ho však i pacienti s poruchami metabolismu, nachlazením nebo horečkou. Pokud jde o vnější použití, bylinka je vhodná k omývání ran, neboť má antiseptické a antibakteriální vlastnosti. Na samý závěr nutno zmínit, že i když se vřes považuje za rostlinu, která nemá vedlejší účinky, doporučuje se neužívat ji déle, než po dobu třech měsíců. Pak by měla následovat tříměsíční přestávka.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat