Prostreno.cz

Nasbírejte si sléz lesní. Je dobrý na kašel i rozbouřené trávení

Chystáte se na procházku do přírody? Pak si s sebou nezapomeňte vzít i košík pro případ, že cestou narazíte na sléz. Ten vám uleví od kašle, alergických vyrážek a angíny. Osvědčuje se ale i při léčbě dvanáctníkových vředů!

Sléz lesní je dvouletá léčivá rostlina, která se může pochlubit dlouhým seznamem krajových názvů. Je tedy známá třeba pod pojmem chlebík, pecenek, pagáčky, pána boha koláčky, homulky nebo cigánské tvarůžky. Víte, že právě teď je její sezona? Proč je dobré mít tuto bylinku v domácích zásobách? To vám ihned prozradíme!

Přírodní poklad

Sléz můžete potkat na okrajích cest a rumištích, v nížinách i nižších částech hor. Je o něm známo, že bývá spolehlivým indikátorem dusíkatých půd. Listy i květy se sbírají v období kvetení, což je od července do září, takže na lov můžete vyrážet po celé léto. Získaný materiál se rychle suší ve stínu, poté se uskladňuje v suchu a přítmí, což je ideální prostředí. Nutno podotknout, že o něco výhodnější je sušení v umělých podmínkách při teplotě do 40 stupňů Celsia, neboť pak nedochází ke ztrátě přirozeného zbarvení rostliny. K čemu se vám doma může hodit?

Medikament na trávení, kašel i záněty

Sléz je hojně využívaný jako prostředek hlenotvorný, takže přijde vhod při onemocněních dýchacích cest. Osvědčil se však i v případě potíží s trávením, konkrétně se jedná o dvanáctníkové vředy a žaludeční neurózy. Podle lidových léčitelů mu nelze odepřít ani to, že mírní kašel, ulevuje od dušnosti a pomáhá „zahnat“ angínu. Spolehlivě si poradí také s různými záněty - například močového měchýře, žil, sliznic i spojivek. Co tam máme dál?

Úleva od alergie, popálenin a kožních vředů

Bylinka, která dosahuje výšky až jednoho metru, se rovněž doporučuje pacientům se syndromem suchého oka, alergickými vyrážkami, otoky na rukou či nohou, popřípadě kožními vředy. Sléz se uplatní i tehdy, pokud vás trápí nepříjemné vysychání v ústech, lehké popáleniny, afty a podobná nadělení. Připravit si z něj můžete macerát nebo odvar – záleží čistě na vás, co vám bude příjemnější. Každopádně si buďte jistí, že obě varianty vás svými léčebnými schopnostmi nadchnou!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat