Prostreno.cz

Ovoce je zdravé. Co se ale stane, když ho jíte až moc

Ovoce poskytuje minerály, vitaminy, vlákninu, antioxidanty a mnoho dalších živin. Pomáhá snížit riziko srdečních onemocnění, posiluje imunitu a zabraňuje ztrátě zraku. Co se ale stane, pokud to s jeho konzumací přeženete?

Frutariáni možná nesouhlasí, výživoví odborníci varují. Příliš mnoho ovoce má škodlivé účinky na zdraví. Jak poznat zvýšený příjem a jeho rizika?

Nadměrná energie

Nadměrná konzumace ovoce může ztěžovat hubnutí. Zatímco ovoce obsahuje méně kalorií, alespoň pokud se porovná s tuky, masem nebo některými zrny, pořád se v něm ukrývá fruktóza a glukóza. (Čím je ovoce zralejší, tím více volné fruktózy obsahuje.) Při dietě je tedy vhodné sledovat jeho denní množství a nepodléhat domněnce, že fruktóza přece „nemůže“ ublížit…

Nutriční nerovnováha

Je pravda, že ovoce obsahuje různé živiny, ale ve skutečnosti se nejedná o komplexní obraz potřebných látek. Pokud tedy člověk jí pouze meruňky, jahody, melouny a další vybrané druhy, je jeho strava jednostranná. Udává se, že v takových případech nemusí mít v těle dostatek aminokyselin, což způsobuje komplikace. Navíc ovoce neobsahuje určité minerály, jako je například vápník a selen.

Gastrointestinální nepohodlí

Ovoce je zdravé a neškodné. No jak kdy. Leckomu vůbec nevyhovuje. Důvodem je, že obsahuje velké množství vlákniny, jejíž přítomnost může vést k potížím gastrointestinálního traktu. Obvykle se pak dostavuje plynatost či křeče.

Zvýšená hladina krevního cukru

Vzhledem k tomu, že ovoce poskytuje sacharidy, je důležité nepřehánět to s jeho konzumací, jestliže trpíte diabetem typu 2. Tělo používá přírodní cukry, které se nacházejí v ovoci, a rozkládá je na glukózu, která zvyšuje hladinu cukru v krvi. Ujistěte se proto, že ve stravě máte potraviny bohaté na bílkoviny, včetně nízkotučného mléka, vajec nebo libového masa.

Kolik ovoce byste denně měli jíst?

Odborníci naznačují, že dospělý člověk by měl denně přijmout 2 až 4 porce ovoce. Jedna porce představuje kus celého ovoce, jako je třeba malé jablko nebo pomeranč, nebo jeden šálek nakrájeného ovoce. Pokud pijete ovocný džus, doporučuje se půl šálku denně. Nezapomeňte do svého jídelníčku zahrnout také jiné potraviny, jako jsou obiloviny, zelenina, bílkoviny a zdravé tuky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat