Prostreno.cz

Dopřáváte si často jogurt? Jaké denní množství je ale ideální

Jogurt patří k bohatým zdrojům vápníku, bílkovin a probiotik, ale je důležité konzumovat ho „moderně“. Jedině tak si lze užívat mnoha zdravotních účinků – bez vedlejších účinků. Takže, kolik jogurtu můžete jíst? To záleží na jeho typu!

Odborníci zastávají názor, že byste měli každý den konzumovat asi 3 šálky mléčných výrobků, z toho jeden z nich připadá na jogurt. To samé platí i pro děti ve věku od 9 do 13 let. Chcete-li splnit 30 % tohoto doporučeného denního příjmu, můžete jednoduše přidat do svého jídelníčku šálek řeckého jogurtu. Právě on poskytuje draslík, vitamin D a vápník. Tenhle výživný koktejl pomáhá posilovat kosti, snižuje riziko hypertenze, diabetu typu 2, osteoporózy a srdečních onemocnění. Ostatně, jogurt jako takový představuje malý zázrak. Jak to? Tohle všechno patří k jeho benefitům!

Pomáhá ztrátě tuku

Jogurt, aspoň podle vědců, snižuje podíl břišního tuku. Právě ten spouští produkci hormonu kortizolu, kvůli němuž tělo hromadí více a více „špíčků“. Vápník v jogurtu však ovlivňuje tukové buňky tak, že produkují kortizolu o něco méně. A to se hodí vždycky!

Poskytuje dobré bakterie

Jogurt poskytuje zdravá probiotika, která pomáhají bojovat se špatnými bakteriemi ve střevě a snižují riziko vývoje střevních infekcí. Jogurt si však vybírejte opatrně. Ne všichni výrobci se ve svých produktech mohou pochlubit přítomností speciálních kmenů probiotik. Pokud však tomu tak je, probiotika posilují imunitní systém a zlepšuje trávení. Také chrání před problémy, jako je průjem nebo nadýmání.

Dodává vitaminy

Jogurt dodává draslík, fosfor, jód, riboflavin, vitamin B5 a zinek. Zároveň obsahuje i vitamin B12, který, kromě jiného, udržuje nervový systém zdravý.

Zlepšuje zotavení svalů

Jogurt výrazně snižuje dobu zotavení po náročném tréninku. Řecký jogurt je obzvláště dobrá volba, a to díky vysokému obsahu bílkovin. Proto se jeho konzumace doporučuje 60 minut před cvičením. O regeneraci „po“ se následně postarají i přítomné aminokyseliny.

Předchází hypertenzi

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak může způsobit nejrůznější onemocnění srdce a ledvin. Porce jogurtu (240 ml) přitom dodá asi 600 mg draslíku, což pomáhá eliminovat nadbytek sodíku z těla. (Snížením množství sodíku v krvi můžete výrazně snížit riziko vzniku hypertenze a dalších souvisejících komplikací.)

Nabízí proteiny

Nedostatek bílkovin ve stravě? Z každého šálku jogurtu lze získat asi 20 gramů! A koneckonců, některé značky nabízí až o 10 gramů bílkovin na porci víc. Obecně také platí, že verze s nízkým obsahem tuku poskytují více bílkovin a méně tuku. Mějte také na paměti, že prostý jogurt je vždy lepší volbou než ochucené odrůdy, které mohou mít velmi vysoký obsah cukru. (To samé platí i pro verze s různými křupinkami.) V této souvislosti je také nutné uvést, že mezi příznaky nadměrného přísunu jogurtů patří únava, náchylnost k infekcím, akné i alergiím.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat