Prostreno.cz

Na astma i migrény pomáhá obyčejný celer

Najdete ho po celém světě a je nedílnou součástí některých kuchyní. Celer, tedy dvouletá bylina z čeledi miříkovité, však není jen oblíbenou přísadou omáček nebo pomazánek. Jak může pomoci s astmatem a migrénami?

O celeru se traduje, že jeho původ sahá až do středomořských a severoafrických oblastí. V současnosti je však tato rostlina kultivována celosvětově a je považována za prvek každé kuchyně od Ameriky po Irsko, Japonsko nebo třeba Austrálii.

Nutriční fakta

Celer obsahuje minerály, jako je vápník, sodík, měď, hořčík, železo, zinek a draslík. Dále se může pochlubit mastnými kyselinami a vitaminy včetně A, K, C, E, D a vitaminů skupiny B (thiamin, riboflavin, kyselina listová, vitamin B6 a vitamin B12). V celeru je však k mání i vláknina. A jak je to se zdravotními přínosy? Tohle byste od bulvy asi nečekali!

Snižuje hladinu cholesterolu

Pravidelná konzumace celeru může snížit tak zvaný špatný cholesterol ucpávající tepny. Ftalidy v této bylině také stimulují vylučování žlučových šťáv, které usilují o snížení hladiny cholesterolu. Méně cholesterolu znamená méně plaku na stěnách tepny a celkové zlepšení srdečního zdraví.

Detoxikuje tělo

Celer, ač se to možná nezdá, působí jako antioxidant. Ve skutečnosti k tomuto účelu stačí jíst všechny části celeru, včetně semen, kořenů a listů. Tahle bulva, servírovaná na talíři aspoň jednou týdně, pomáhá předcházet onemocnění ledvin, slinivky břišní, jater a žlučníku.

Krotí vysoký krevní tlak

Celer obsahuje ftalidy, jak již bylo řečeno. Jedná se o organické chemické sloučeniny, které mohou snížit hladinu stresových hormonů v krvi. To umožňuje rozšíření krevních cév, což dává krvi větší prostor k pohybu. Následně dochází ke snižování krevního tlaku. Celer zároveň obsahuje i draslík, který s krocením krevního tlaku a taktéž s migrénami dost pomáhá. (Draslík se nachází i ve špenátu nebo bramborách.)

Zabraňuje infekcím močových cest

Semena celeru jsou užitečná při vylučování kyseliny močové a běžně se využívají pro své diuretické vlastnosti, což znamená, že stimulují močení. Proto jsou skvělé pro osoby s poruchami močového měchýře, s ledvinovými problémy, cystitidou a dalšími podobnými stavy. Zmíněné zázraky také působí jak prevence infekcí močových cest. Dámy, myslete na to!

Nedá šanci bolestem způsobeným artritidou

Celer pozitivně působí při léčení artritidy, revmatismu a dny. Má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat otoky a bolest kolem kloubů. Jeho nať také působí jako diuretikum, které pomáhá odstranit krystaly kyseliny močové, které se vytvářejí kolem tělních kloubů. Mimochodem, právě nať ze všech druhů celerů se hodí pro přípravu skvělého koření!

Posiluje imunitní systém

Bohatý na vitamin C a antioxidanty. Prostě všeuměl! Tak přesně to celer je. Díky tomuto nutričnímu profilu posiluje imunitní systém a zvyšuje jeho účinnost, snižuje příznaky astmatu, zlepšuje zdraví srdce, reguluje rovnováhu tekutin, zmírňuje migrény a léčí revmatismus. Chcete-li zhubnout, pravidelně pijte celerovou šťávu, a to hlavně před jídlem. Nízký obsah kalorií a vysoký podíl vlákniny zabraňuje přejídání a dlouhodobě udržuje pocit sytosti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat